Samospráva

Prehovorila hlava mesta: Prinášame vám príhovor primátora Michaloviec

Počas týždňa sa v Michalovciach uskutočnilo Ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva, kde odznel aj príhovor primátora Viliama Zahorčáka. Prinášame vám ho.

Ilustračný obrázok k článku Prehovorila hlava mesta: Prinášame vám príhovor primátora Michaloviec
Zdroj: TASR

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení spoluobčania, milí Michalovčania!

Po štyroch rokoch a už po štvrtýkrát mám česť stáť tu na tomto mieste ako novozvolený primátor Michaloviec a s hlbokou úctou opäť povedať, že si to naozaj nesmierne vážim.

Rovnako veľmi si vážim aj skutočnosť, že som získal dôveru a podporu najväčšieho počtu voličov spomedzi deviatich kandidátov, a to aj napriek tomu, že ľudia po istom čase, niekedy aj bez vážnejších dôvodov, túžia po zmenách, čo sa čiastočne dotklo aj Michaloviec.

Máme za sebou voľby, ktoré sa väčšmi ako v minulosti podobali voľbám na celoštátnej úrovni, vrátane všetkých ich pozitív aj negatív. Čo je však podstatnejšie ako to, kto a ako volebnú kampaň viedol, je skutočnosť, že výsledky týchto volieb nikto nespochybnil, a tak aj napriek problémom, ktoré sa počas nich vyskytli, ich môžeme považovať za regulárne.

Využívam preto aj tento priestor na to, aby som sa poďakoval všetkým voličom za to, že prišli k volebným urnám a tým vyjadrili svoj postoj k súčasnej komunálnej politike v našom meste i k jeho možnému budúcemu smerovaniu.

Rovnako ďakujem všetkým členom volebných komisií za ich zodpovednú prácu a osobitne za stráženie ich zákonného priebehu a vyhodnotenia.

Voliči v týchto voľbách popri obsadení primátorského postu rozhodli aj o rozdelení dvadsiatich piatich poslaneckých mandátov, pričom tým dali najavo, že popri nových tvárach v poslaneckých radoch chcú, aby rozhodujúcim postupom pre obdobie, ktoré dneškom začína, bol postup, ktorý vo svojom volebnom programe ponúkali kandidáti koalície strán Smer SD, SNS, Most- Hid a Strana zelených Slovenska, avšak aj s prihliadnutím na predstavy kandidátov širokej koalície okolo strán OĽaNO, Nova.

Túto vôľu samozrejme akceptujeme. My, ktorí dnes máme väčšinu, sme ochotní diskutovať so všetkými, ktorí budú po dnešku reprezentovať opozičný tábor i so všetkými, ktorí nie sú zaradení v žiadnom z politických klubov, o ich predstavách ďalšieho vývoja mesta s cieľom zahrnúť časť z nich do pripravovaného Programu rozvoja mesta na toto štvorročné obdobie, ktorý by sme chceli schváliť na najbližšom pracovnom zasadnutí tohto zastupiteľstva.

Priorít pre celé štvorročné obdobie je viac. Popri ďalšom riešení problémov našich sídlisk a viacerých častí tzv. IBV, budeme musieť rozhodnúť o ďalšom smerovaní odpadového a tepelného hospodárstva, o ďalšom vývoji statickej a dynamickej dopravy v meste i o riešení problémov, ktoré z objektívnych príčin doteraz riešené neboli. Mám tým na mysli napr. Kostolné námestie a park Kerta, dom smútku na novom cintoríne, či mestskú plaváreň.

Budeme musieť už čoskoro rozhodnúť, ako v prospech ďalšieho rozvoja športu v meste využijeme skutočnosť, že sme získali titul Európske mesto športu 2019, ako sa zachováme k tomu, že rok 2019 bude rokom, v ktorom budeme mať možnosť zorganizovať jubilejný 50. ročník Zemplínskeho jarmoku a 60. ročník Zemplínskych slávností, rovnako ako skutočnosť, že rok 2019 bude rokom stého výročia, kedy Michalovce jedinýkrát v histórii boli župným mestom.

Nadväzujúc na kroky, ktoré sa v tomto smere už urobili, bude potrebné využiť aj možností budovania inteligentného mesta predovšetkým z možných externých zdrojov, pričom ale bude potrebné neznehodnotiť nič z množstva doteraz vytvorených a overených pozitív predovšetkým v sociálnej oblasti, rovnako ako v oblasti školstva, športu, bezpečnosti ale aj kultúry.

Tém, ktorým sa je potrebné venovať je veľa. Ktoré v tomto období a v akom rozsahu budú dominovať, bude vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, závisieť hlavne od vás. Chcem veriť, že aj keď nie na všetkom, ale na mnohom a hlavne na tom podstatnom sa dokážeme zhodnúť. Chcem veriť, že aj napriek väčšej rôznorodosti zloženia tohto zastupiteľstva ako v minulosti, budú naše rokovania konštruktívne, vecné, bez osobných invektív rešpektujúc pritom právo každého na jeho názor.

Želám všetkým vám i sebe, aby boli priestorom, kde namiesto osobného predvádzania sa a rôznych podôb agresivity bude prevládať slušná komunikácia slušných inteligentných ľudí, ktorých cieľom je úprimný nepredstieraný záujem o rozvoj mesta. Želám nám všetkým aj občanom Michaloviec, aby sme boli pre seba no najmä pre nich dôstojným a re­prezentatívnym orgánom mesta.

Želám nám všetkým, aby sa nám spoločne podarilo posunúť ešte výraznejšie Michalovce vpred k spokojnosti nás všetkých, no predovšetkým k spokojnosti čo najväčšieho množstva Michalovčanov.

Nech sa nám v tom darí, nech nám v tom Pán Boh pomáha!

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Na michalovskom magistráte nedávno pribudla novinka a to v podobe schodiskovej plošiny. Viac uvidíte v priloženej fotogalérii.

V OBRAZOCH: Táto novinka na michalovskom magistráte poteší viacerých
4
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM