Samospráva

Premnožené potkany a iné hlodavce? Metropola Zemplína deratizuje!

Zvýšený výskyt potkanov či ďalších hlodavcov v meste? Ako konať? Metropola Zemplína deratizuje!

Ilustračný obrázok k článku Premnožené potkany a iné hlodavce? Metropola Zemplína deratizuje!
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce zabezpečuje deratizáciu verejných priestranstiev na území mesta Michalovce. „Deratizácia je na území mesta vykonávaná priebežne v jednomesačných intervaloch a to v období od apríla do decembra,“ informovala o tom samospráva na svojom webe.

Zvýšený výskyt hlodavcov

Deratizácia je systém alebo súhrn systémov zameraný na reguláciu (ničenie) škodlivých hlodavcov. Vykonáva sa za účelom ochrany ľudského zdravia a zabráneniu ekonomickým škodám (znehodnotený tovar, káble elektrického vedenia, požieranie poľnohospodárskych produktov, zabránenie šíreniu infekčných ochorení, ktoré prenášajú hlodavce).

Deratizácia je vykonávaná odbornou firmou, ktorá disponuje príslušnými povoleniami na výkon deratizácie.

,,V prípade zvýšeného výskytu hlodavcov – potkanov a to už či v blízkosti bytového domu na sídlisku, prípadne na verejnom priestranstve, odborná firma v lehote do 48 hodín od nahlásenia vykoná deratizačný zásah."

Kto má povinnosť deratizovať?

Povinnosť vykonávať deratizáciu je daná zákonom. Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby sú povinné zabezpečiť na zamedzenie vzniku, šíreniu a na obmedzenie výskytu prenosných ochorení dezinfekciu a reguláciu živočíšnych škodcov.

,,V prípade zistenia výskytu hlodavcov (potkanov) na verejných priestranstvách žiadame občanov, aby kontaktovali firmu, ktorá zabezpečuje výkon deratizácie na telefónnom čísle: 0908 998 303 – Ing. Štefanič. Prípadne svoju požiadavku adresovali Mestskému úradu v Michalovciach na telefónne čísla: 6864171, 0918876604 alebo e-mailovu adresu: pavol.fecak@msumi.sk," objasnilo mesto.

Vlastníci rodinných domov môžu podľa mesta deratizáciu na svojom pozemku vykonať svojpomocne, pri dodržaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci podľa návodu uvedeného na etikete používaného prípravku. Zároveň deratizačný prípravok umiestniť tak, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia ľudí, domácich či spoločenských zvierat.

ilustračné foto

Na tému zvieratá

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM