Rôzne

Preteká Michalovcami a takmer celým Zemplínom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Laborci, o ktorých ste možno netušili

Je symbolom regiónu Zemplín, keďže je riekou, ktorá preteká takmer celým jeho územím. To, že meria 135,5 km a je ôsma najdlhšia rieka na Slovensku, vieme zrejme všetci. Prečítajte si však ďalšie zaujímavosti, o niektorých možno dodnes neviete.

Ilustračný obrázok k článku Preteká Michalovcami a takmer celým Zemplínom, viete však o ňom všetko? 5 zaujímavostí o Laborci, o ktorých ste možno netušili
Zdroj: TASR

3 verzie názvu

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, odkiaľ prišiel ten názov- Laborec? Sú viaceré verzie jeho pôvody. Tak, vyberte si…

Jedna ho vorí o tom, že základ slova lab má pôvod v indoeurópksom slove albh, čo znamená biely. Môže to znamenať svetlú, bielu rieku, podobne ako napríklad Labe?

Iný zdroj hovorí o tom, že názov našej rieky je odvodený od turecko-bulharského Albars, z čoho postupne prešlo cez maďarčinu (Labrac) až do slovenčiny ako Laborec. Význam v tejto verzii? Hrdinský pardál.

A napokon tretia verzia. Podľa povesti je rieka pomenovaná po slovanskom veľmožovi Laborcovi, ktorý vládol v 9. storočí Užhorodu.

Kde pramení?

Možno viacerí evidujete fakt, že Laborec pramení v Nízkych Beskydách. Buďme ale teraz ešte konkrétnejší. Laborec pramení nad obcou Čertižné. Táto dedinka sa nachádza v okrese Medzilaborce. Už ste ju niekedy navštívili?

Presúval sa

Zaujímavý je aj historicky zdokumentovaný posun rieky Laborec zo smeru, ktorý tvorili obce postavené popri rieke pod Strážskym ako Pusté Čemerné a Lesné. Tok rieky sa presúval po stáročia o to dokonca o niekoľko kilometrov na východ. Až „pristál“ do súčasnej podoby.

Vodácky najzaujímavejší úsek

Laborec ponúka podmienky pre nenáročnú vodnú turistiku. To asi taktiež viete. Viete aj, ktorý úsek je vodácky najzaujímavejší? Je to úsek z Radvane nad Laborcom do Humenného a ďalej do Strážskeho. V blízkosti rieky pôsobí požičovňa lodí, ktorá organizuje výlety na rieke.

Ako Eiffelovku

Nad riekou Laborec sa týči veľa mostov, jeden sa však z radu vymyká. Postavili ho v roku 1900 totiž podobnou technológiou ako známu Eiffelovu vežu v Paríži. Kovové konštrukčné dielce sa spájali nitmi „horúcou“ technológiou.

Prechádzali ním vojská počas prvej i druhej svetovej vojny, no ustál to. Uvažujete nad tým, o ktorom moste je reč? Je to Valaškovský most v Humennom.

Môže vás zaujímať:

Pozrite si to v obrazoch: Päťdesiatka ľudí sa kúpala v chladnom Laborci

Zábery, z ktorých tuhne krv v žilách: V ľadovej vode sa vraj zohriali :)

Veľkonočné kúpanie v Laborci: Úspešne ukončenie otužileckej sezóny za ideálneho počasia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM