Správy

Prezidentka Čaputová navštívila Michalovsý okres, témou bol vážny problém sucha

Výjazd do regiónu na východe Slovenska zamerala hlava štátu najmä na tému sucha. Navštívila aj Senianske rybníky s obnovou mokradí.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Čaputová navštívila Michalovsý okres, témou bol vážny problém sucha
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na realizáciu a podporu vodozádržných opatrení na Slovensku, ktoré by pomohli v boji so suchom a dôsledkami klimatickej zmeny, vyzvala vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy východu krajiny.

Konštatovala, že ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva majú v rámci eurofondov vyčlenené desiatky miliónov eur na takéto opatrenia, či už priamo v mestách a obciach, alebo v krajine.

Potrebná investícia

„Je dôležité, aby sa oprávnené subjekty o tieto zdroje uchádzali a, samozrejme, investovali do územia v zmysle predovšetkým vodozádržných opatrení,“ uviedla pre novinárov.

Dôsledky klimatickej krízy negatívne zasahujú poľnohospodárov, potravinovú sebestačnosť, ale aj krajinu a lesy.

„Máme za sebou pandemickú krízu, čelíme ekonomickej kríze, ale stále si musíme uvedomovať aj prítomnosť globálneho otepľovania, čiže klimatickú krízu, s ktorou súvisí aj problematika sucha,“ povedala. V tomto smere môže pomôcť aj individuálny prístup každého, zmena v hospodárení a v urbanizme.

Je to veľký problém

V rámci programu prezidentka vo Svinici (okr. Košice – okolie) hovorila s expertmi Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu SHMÚ, navštívila Senianske rybníky s obnovou mokradí v okrese Michalovce, stretla sa s ochranármi a starostami obcí, a na poli pri obci Pavlovce nad Uhom sa rozprávala s predsedom Poľnohospodárskeho družstva Gama Michalom Žolnom. Farmári podľa nej vnímajú problém sucha veľmi akútne.

„Ako mi povedal pán predseda družstva, tak repka, ktorá stojí za nami, by mala byť v skutočnosti o pol metra vyššie, ak by boli normálne hydrometeorologické podmienky. Pokles zrážok, pokles spodnej vody je veľký problém pre poľnohospodárov a treba na to pamätať,“ uviedla Čaputová počas brífingu.

Prezidentka vo Vranove

Program výjazdu hlavy štátu na východ Slovenska pokračuje v piatok (29. 5.) v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat a ukážkou vodozádržných opatrení v obci Kladzany (okr. Vranov nad Topľou).

V ďalšom kroku sa chce prezidentka stretnúť s ministrami životného prostredia Jánom Budajom (OĽaNO) a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jánom Mičovským (OĽaNO), a to na tému sucha, dôsledkom klimatickej zmeny aj ďalším problémom, ktoré trápia slovenských poľnohospodárov.

A v obrazoch nájdete aj ďalšie zábery z tejto návštevy prezidentky.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Prezidentka Čaputová v Michalovskom okrese
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM