Rôzne

Pri Senianskych rybníkoch sa zlietajú žeriavy, budú ich tisíce: Z Michaloviec vyrazí špeciálny autobus

Prírodné divadlo! Obrovské kŕdle žeriavov popolavých v týchto dňoch obsadili Chránené vtáčie územie Senianske rybníky. Pre ľudí sú dokonca pripravené autobusy, ktoré ich tam odvezú a nielen to!

Ilustračný obrázok k článku Pri Senianskych rybníkoch sa zlietajú žeriavy, budú ich tisíce: Z Michaloviec vyrazí špeciálny autobus
Zdroj: TASR

Migrácia ohrozených žeriavov popolavých vrcholí v týchto dňoch Zanietení ornitológovia i milovníci vtáctva sa môžu tešiť na vítanie žeriavov. Ich migrácia vrcholí a na Sennianskych rybníkoch ponúkajú svojím večerným príletom návštevníkom krásne výjavy.

Rozlietajú sa do okolia Michaloviec

Žeriavy sa počas dňa kŕmia na lúkach a poliach v širokom okolí. Krátko pred zotmením sa však zlietajú do väčších kŕdľov a nízkym letom prilietajú na nocovisko. Počas príletu, ale aj celej noci, sa ozývajú hlasným trúbením. Skoro ráno sa opäť rozlietajú do okolia za potravou, prípadne migrujú ďalej na sever.

Senianske rybníky sú jedinečným jarným nocoviskom žeriavov na Slovensku, podľa pozorovaní ornitológov sa ich tam zvykne zdržiavať až 5-tisíc.

Pri rybníkoch ostanú dva až tri týždne. Zimujú zväčša v Stredomorí, odtiaľ letia tisíce kilometrov do tájg v Škandinávii, Rusku, Bielorusku a v Poľsku. Žeriav Popolavý pripomína bociana, ale nie sú príbuzní. Má kratší zobák, sivé sfarbenie a červenú škvrnu na temene. Je všežravý, hniezdi v rozľahlých močiaroch severskej tundry a praktizuje zvláštne svadobné rituály, klaňajú sa a vyskakujú do výšky. Vychová spravidla dve mláďatá.

Program podujatia začína exkurziou

Jedinečné prírodné divadlo si môžete vychutnať v soboru 2. apríla. Ornitológovia pripravili pre verejnosť Vítanie žeriavov. Záujemcom zabezpečia dopravu aj z Michaloviec z autobusovej stanice. Program podujatia začína exkurziou náučným chodníkom s pozorovaním jarnej migrácie vtáctva. K dispozícii bude infostánok o Vtáčom raji, pripravené sú aktivity pre deti, prehliadka Senianskeho kaštieľa, ukážky ľudových remesiel, čistenie náučného chodníka a občerstvenie. Vstup na podujatie je voľný.. Odporúča sa terénna obuv, teplé oblečenie, fotoaparát, ďalekohľad.

Môže vás zaujímať:

Elegantné labute pri Šírave sa ľudí neboja: Vieme, kde presne čakajú, FOTO

Netradičné vítanie jari v Michalovciach: Desiatky bežcov v uliciach, FOTO

Michalovčanke Nike (29) sa od mesta dostane veľkej pocty: Bez tohto talizmanu sa ale ani nepohne!

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Michalovciach môžete nazbierať medvedí cesnak!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM