Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Pri Vinnom chcú prilákať turistov novinkami: V pláne je lesný kúpeľ

Vinné sú obľúbeným miestom turistov pre svoje jazero i stredoveký hrad. Presláviť by ich mohol tiež lesný kúpeľ, ktorý je tam v pláne.

Ilustračný obrázok k článku Pri Vinnom chcú prilákať turistov novinkami: V pláne je lesný kúpeľ
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Košický samosprávny kraj (KSK) cez krajskú organizáciu cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) podporí v tomto roku investičné projekty a podujatia rozvíjajúce turizmus celkovou sumou 724 600 eur. Vďaka novej štruktúre dotačnej výzvy programu Terra Incognita ide o sumu, ktorá doposiaľ nemá obdoby.

S cieľom podporiť neustále rastúcu návštevnosť destinácie kraj podporí vznik dvoch nových „zip line“. Ako sme vás informovali, jednou z nich je nám blízka lokalita v obci Beňatina.

Okrem dvoch väčších investícií bude podporených aj deväť menších projektov zameraných na ekoturizmus. Všetky tieto projekty sa podľa riaditeľky KRT Lenky Vargovej Jurkovej po úspešnom zrealizovaní stanú zaujímavými produktmi cestovného ruchu, ktoré v kraji doteraz absentovali:

Lesný kúpeľ

Medzi nimi bude aj stále populárnejší lesný kúpeľ, ktorý vznikne pri obci Vinné. V zahraničí je to známe, ako vychádzky do prírody svoj názov – shinrin yoku, čo sa prekladá ako „čerpanie atmosféry lesa“ alebo „lesný kúpeľ“.

Lesný kúpeľ je návšteva lesa kvôli zdravotným benefitom. Tento luxus zahŕňa všetky zmysly a možnosti vnímania. Pobyt v lese znižuje srdcovú frekvenciu i krvný tlak, redukuje produkciu stresových hormónov, posilňuje imunitný systém a zlepšuje celkový pocit spokojnosti.

Plány aj na hrade

Vo Vinnom to však nie je všetko. Návštevníci sa môžu aj na veľké plány na hrade. Pribudnúť by malo tradičné tesárstvo na hrade nad obcou Vinné.

A aby toho vo Vinnom nebolo dosť, TOP podujatia kraja budú tento rok obsahovať osmičku a medzi nimi budú Jánske ohne nad Šíravou, ktoré sa každoročne konajú pri jazere.

Pozrite si archívne zábery jazera vo Vinnom.

V OBRAZOCH: Vinianske jazero? Láka aj pred otvorením sezóny
18
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM