Rôzne

Pribudne na Zemplíne ďalší thermalpark? V tejto obci ho chcú postaviť!

Na stole je nevšedný projektový zámer. Týka sa výstavby vodného sveta s využitím geotermálnych vôd. Ak sa dielo podarí, na Zemplíne pribudne druhý thermalpark.

Ilustračný obrázok k článku Pribudne na Zemplíne ďalší thermalpark? V tejto obci ho chcú postaviť!
Zdroj: TASR

„Sú urobené prieskumy, že pod nami existuje voda a tú by sme chceli využiť. Je tu potenciál pre termálne kúpalisko a vykurovanie obce pomocou geotermálnej vody,“ vysvetlil starosta zemplínskej obce Leles Michal Zurbola.

Obec si už vyhliadla pozemky, na ktorých by sa mal zámer realizovať. Spolu s vypracovaným projektom ich chce ponúknuť potenciálnym investorom. Realizácii zámeru musí predchádzať zmena územného plánu. Obec o ňu už pred časom požiadala. Starosta verí, že ak jej úrady vyhovejú, nebude ťažké nájsť partnera pre zamýšľanú investíciu.

„Takýto projekt by veľmi pomohol nielen našej obci, ale celému regiónu. My tu veľmi priemysel budovať nemôžeme. Našu obec obkolesuje z troch strán Chránená krajinná oblasť Latorica,“ zdôraznil Zurbola.

Prvý thermalpark v našom regióne otvorili v roku 2014 na Zemplínskej šírave. V Lelesi by teda mohol vzniknúť ďalší v poradí. Podobné zariadenia majú tradíciu v Maďarsku, ktoré nie sú od Lelesa až tak vzdialené. Starosta však hľadá inšpiráciu na Slovensku. „Chceme tu niečo na spôsob akvaparkov pod Tatrami.“

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM