Zuzana Ročeňová Iné športy

Príjemné počasie vylákalo turistov do prírody: Neušli im krásy Vihorlatských vrchov, ani skryté rašelinisko

Uplynulý víkend členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista opäť vylákal do prírody. Tentoraz si to namierili do prírodnej rezervácie Jedlinka, kde sa potulovali po Malom morskom a neobišli ani rašelinisko pod názvom Ďurova mláka.

Ilustračný obrázok k článku Príjemné počasie vylákalo turistov do prírody: Neušli im krásy Vihorlatských vrchov, ani skryté rašelinisko
Zdroj: Dnes24.sk

Plánovaná akcia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista pod názvom „Ďurová mláka“ sa už od vydareného slnečného rána niesla v znamení prísľubu peknej túry. Napriek zle vyzerajúcom počasí predošlého dňa sa všetko zmenilo, keď okrem počasia milo prekvapila aj účasť, a to trinástimi priateľmi prírody.

Na obdiv smaragdové jazero aj sopečné skaly

Štartovacím bodom pešej túry bolo parkovisko Krivec pod Morským okom. „Parkovisko vznikol pri výstavbe cesty ešte v 70-tych rokoch minulého storočia, nahrádzajúcej lesnú úzkokoľajnú železničku. Odtiaľ naše prvé kroky smerovali po asfaltke k neďalekému Morskému oku, kde sme popri ňom prešli len kratučký úsek k bývalému kaštieliku grófky Wanderbildtovej,“ hovorí člen najstaršieho michalovského KST Turista Miroslav Baraniak.

Od kaštieľa si to namierili smerom na Malé morské oko, ktoré je súčasťou prírodnej rezervácie Jedlinka. „Jazero je so svojou smaragdovou hladinou určite jeden zo šperkov tejto lokality. Po pokochaní krásou tohto miesta a to za stáleho slnečného počasia sme sa vybrali stúpajúc k hrebeňu hlavnej červeno značenej turistickej trase, kde sme mohli vidieť mohutné skaly sopečného pôvodu kaldery,“ povedal Baraniak.

Pôsobivý pohľad na skryté rašelinisko

Po krátkom oddychu a zhutnení účastníkov sa turisti prešli len krátky úsek po červenej trase a zišli na lesnú cestu pomaly sa strácajúcu v hrubom lese, kde orientácia záležala už len na znalosti terénu a pomoci kompasu. „Bez skúseného sprievodcu ktorý pozná tieto pomery sa ďalší bod túry rašelinisko Ďurová mláka dá nájsť len ťažko,“ vysvetľuje Miroslav.

„Nakoľko vegetácia ešte nebola veľmi rozvinutá , tak aj celkový pohľad na toto skryté rašelinisko bol o to pôsobivejší. Ak by sme tam prišli o pár týždňov neskoršie, tak sa rašelinisko zahalí do krytu vetiev stromov a zbadáte ho až keď ste pár metrov pri jeho brehu.“

Ďurová mláka sa nachádza v 4.ochrannom pásme prírodnej rezervácie a nadšenci prírody očakávali nedotknutú prírodu, no skutočnosť ich omráčila. „Hladina rašeliniska bola pokosená a tradičné rastlinstvo pozostávajúce zo širokolistých rastlín bolo preč a len po okrajoch a malých ostrovčekoch sa ukázalo to, čo by malo byť po celej ploche.“

Z tejto lokality je aj pekný výhľad na Sninu a pri dobrej viditeľnosti je možné vidieť kúsok z vodnej nádrže Starina a Poľské poloniny – Bieszczady čo sa naším turistom podarilo. Veľmi blízko sa nachádza aj jazierko Kotlík a blízke ďalšie rašelinisko Hybkaňa, ktoré samozrejme tiež neobišli.

Plnohodnotný relax a dobrý pocit

„V nádhernej prírode PR Jedlinka sme strávili plnohodnotný relax a slnečný deň nás naplnil silnými dojmami z tejto lokality. S veľmi dobrým pocitom, že sme opäť spravili niečo pre svoje zdravie a rozšírili sme si aj geografické znalosti sme sa vrátili domov,“ zhodnotil Baraniak.

TURIZMU ZDAR !

Foto: Miroslav Baraniak

Michalovským turistom neušli krásy Vihorlatských vrchov, ani skryté rašelinis
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM