Samospráva

Primátorka Prievidze pred michalovskými poslancami: Takýto parkovací systém predstavila!

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková v utorok na Mestskom zastupiteľstve v Michalovciach predstavila michalovským poslancom prievidzský systém parkovania v meste.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka Prievidze pred michalovskými poslancami: Takýto parkovací systém predstavila!
Zdroj: TASR

Podľa slov Kataríny Macháčkovej nie je dobré spojiť sa v tejto súvislosti s externou firmou. „Práve to, že sme ponechali parkovanie v rukách mesta, ukazuje a máme to odskúšané už rokmi, že je to ten najlepší systém, pretože môžete jednak regulovať ceny dlhodobo, ale riešiť aj iné problémy, ktoré pri parkovaní vzniknú a veľakrát, keď budete mať súkromnú firmu na druhej strane ako partnera, tak on vám nemusí zďaleka vyhovieť v tom všetkom, čo vy by ste od neho požadovali,“ povedala Macháčková.

Spustenie trvalo pol roka

Primátorka tvrdí, že výhodou je i to, že zisk ide do kasy mesta. „U nás v meste Prievidza práve ten zisk, ktorý vzniká, využívame na rozvoj dopravnej infraštruktúry, čo teda obyvatelia konkrétne vidia,“ uviedla. Podľa nej mesto systém parkovania realizuje najmä za účelom regulácie dopravy. „Nerobíme to za účelom zisku, ale ukazuje sa, že dá sa ten systém prevádzkovať mestom a bez väčších problémov,“ doplnila. Investovali doň 49 000 eur, jeho priebežná údržba stojí mesto 7000 až 8000 eur ročne.

Správca údržby miestnych komunikácií a správy parkovísk v Prievidzi Roman Bartoš povedal, že systém mesto naprojektovalo samo, predchádzal tomu prieskum statickej dopravy, vykonávajú tiež overovacie prieskumy. Jeho spustenie trvalo pol roka. Závory, rampy ani automaty nepoužívajú, parkovanie funguje prostredníctvom rezidentských kariet, služby SMS a jednorazových parkovacích kariet. Vlastnia dve databázy, jedna je rezidentská, druhá agregátora, ktorý zabezpečuje SMS systém. „Agregátor si berie z obratu 25 %, v prípade, že obrat je vyšší ako 9000 eur, je to 24 %. Ostatok ostáva mestu,“ vysvetlil. Kontrolu platenia parkovného zabezpečuje mestská polícia.

Čo povedal michalovský primátor?

Primátor Michaloviec Viliam Zahorčák na margo vystúpenia Macháčkovej uviedol, že všetky skúsenosti, ktoré na zastupiteľstve zazneli, budú analyzovať. „Vyhodnotíme to a predpokladám, že to môže ovplyvniť tie naše ďalšie kroky,“ povedal.

Michalovskí poslanci ešte v júni minulého roka schválili vstup mesta do akciovej spoločnosti Mestský parkovací systém spoločne so zakladateľom, bratislavskou spoločnosťou EEI. Obyvatelia mesta vyjadrili nesúhlas s plánovanou koncepciou parkovania, a to petíciou, ktorú podpísalo viac ako 3000 ľudí. Jej obsahom bola žiadosť, aby sa zavedenie parkovacích zón s plateným parkovaním obmedzilo výhradne na centrum mesta tak, aby boli pre obyvateľov s trvalým pobytom v meste vytvorené úseky s vyhradeným rezidenčným parkovaním, a aby ostatné časti mesta neboli spoplatnené.

Podľa slov primátora bude to, či vytvorený spoločný podnik bude aj živý, či bude fungovať a či vôbec dôjde k jeho naštartovaniu, závisieť aj od ďalších rokovaní, ktoré momentálne prebiehajú. „Treba povedať, že my máme isté predstavy o tom, ako by to malo vyzerať, čo sa týka jednak priestorov, jednak cien, jednak úľav a tak ďalej a nie je to momentálne, by som povedal, celkom v súlade s tým, akú má predstavu náš partner. Čiže tie rokovania pokračujú, pokiaľ sa nedokážeme zblížiť tak, aby dominantným bol ten náš záujem, nie ich záujem, tak nevylučujeme aj to, že sa to nevyvinie do ďalšej spolupráce,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM