Veronika Hunyadiová Správy

Prímestskými autobusmi cestuje menej ľudí. Pandémia spôsobila miliónové straty

Košická župa eviduje za minulý rok stratu v tržbách vo výške vyše 4,5 milióna eur. Kompenzácie výpadkov idú z krajského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Prímestskými autobusmi cestuje menej ľudí. Pandémia spôsobila miliónové straty
Zdroj: TASR/František Iván

Pandémia koronavírusu zásadne ovplyvňuje aj cestovanie prímestskou autobusovou dopravou. V Košickom kraji klesol v roku 2020 počet prepravených cestujúcich v Košickom kraji o 39 % a tržby boli nižšie o 34,6 %. Počas minulého roka sa ich počet znížil o ďalšie tri percentá a tržby o 4,4 %.

Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK). Pred vypuknutím pandémie, v roku 2019, previezli autobusoví dopravcovia KSK 20 415 865 ces­tujúcich. V roku 2020 využilo služby prímestskej dopravy spolu 12 871 094 ces­tujúcich a vlani to bolo ešte menej, iba 12 467 895 osôb.

Kompenzujú výpadky

Hlavným dôvodom poklesu cestujúcich a tržieb bolo podľa predsedu KSK Rastislava Trnku nariadené zníženie mobility obyvateľstva a prijímané obmedzenia za účelom zníženia rizika nákazy.

„Obmedzenie mobility má negatívne dôsledky aj na tržby v prímestskej autobusovej doprave, ktorú Košický samosprávny kraj financuje. V roku 2020 presiahli výpadky tržieb štyri milióny eur, vlani bola strata ešte väčšia. V porovnaní so situáciou pred pandémiou poklesli tržby v roku 2021 o vyše štyri a pol milióna eur,“ dodal Trnka. Zdôraznil, že štát napriek tomu doposiaľ tieto výpadky v tržbách nekompenzoval, a pokles v príjmoch riešia samosprávne kraje zo svojich rozpočtov.

Najväčší úbytok cestujúcich zaznamenala župa v kategórii žiaci a študenti. Vlani využívalo prímestskú dopravu o vyše polovicu menej žiakov a študentov ako v roku 2019. Počet cestujúcich klesal aj s pribúdajúcim počtom nových nakazených, najnižší dopyt po verejnej doprave bol preto na začiatku a na konci roka 2021.

Kam cestujeme?

Košická župa zverejnila aj štatistiku najobsadenejších liniek a spojov. Najviac cestujúcich bolo prepravených na linke Košice – Valaliky – Čaňa – Gyňov /Skároš/ Trstené pri Hornáde. Za rok 2021 sa na tejto linke prepravilo 503 804 cestu­júcich. Na uvedenej linke bolo v minulom roku aj najviac vykonaných spojov, a to 21 765.

Najväčší počet prepravených cestujúcich, konkrétne 1 431 341, bol v tarifnom pásme od osem do desať kilometrov. Spoj s najväčším počtom prepravených osôb bol spoj o 10.00 hod. z Poráča do Spišskej Novej Vsi, ktorý vlani previezol spolu 17 696 cestujúcich.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM