Rôzne

Pripravte si aj vy naj jedlo Zemplína: S týmto receptom sa budete oblizovať! VIDEO

Stali sa víťazom našej súťaže o naj jedlo zo Zemplína. Prinášame vám recept doplnený fotkami aj videom, ako si pripraviť skvelé holúbky.

Zdroj: Dnes24.sk

„Holúbky sme mávali v detstve pravidelne. Teraz ich už robím pomenej, manžel nemá rád kapustu. Volávali sme ich aj vyhadzovačky, pretože na oslavách to bol vždy ten posledný chod,“ hovorí s úsmevom pani Agnesa (77), ktoré nám ako zemplínska rodáčka poskytla nasledujúci chutný recept. Prečo práve holúbky? Toto jedlo porazilo všetky ostatné v hlasovaní o najobľúbenejšie jedlo zo Zemplína, ktoré sme vám nedávno priniesli na našom spravodajskom portáli.

Tak ako začať? „Dáme si najprv variť kapustnú hlavu, predtým z jej prostriedku vyrežeme hlúb. Vďaka tomu sa budú listy pri varení oddeľovať. Súčasne si popražíme cibuľku do zlatista a necháme vychladnúť,“ načrtla začiatok prípravy pani Agnesa. Ďalej si podľa jej slov zmiešame pomleté bravčové mäso s ryžou, ktorú predtým trochu povaríme (približne 3 minúty). Ochutíme korením, soľou a vegetou. Pridáme tiež vajíčko a paradajkový pretlak a poriadne to premiešame.

„Keď budú kapustné listy uvarené (približne 10 minút, podľa tvrdosti kapusty), začneme ich plniť pripravenou zmesou. Naplnené kapustné listy dáme variť (približne 1 hodinu),“ opísala ďalej pani Agnesa a vzápätí prezradila svoj tip pre ešte chutnejšie holúbky. „Na spodok hrnca dáme trochu kyslej kapusty a aj trochu bravčového bôčiku (približne 30 deka).“

Doplnila, že počas varenie prilejeme do hrnca trochu paradajkového pretlaku. „Uvarené plnené kapustné listy zalejeme ešte zasmaškou, ktorú pripravíme z masti, cibuľky a zalejeme vodou,“ uzavrela svoje recept na jedlo, ktoré je na Zemplíne stále mimoriadne obľúbené.

Tak čo, pustíte sa do toho? Ak áno, pozrite si v prehľade potrebné ingrediencie na prípravu zhruba 50 menších holúbkov: mleté bravčové mäso (pol kila), ryža (pol kila), kapustná hlava, cibuľa (1 väčšia), cesnak (2 strúčiky), trochu masti, soľ, korenie, vegeta, paradajkový pretlak, vajíčko.

A postup si môžete pozrieť aj prostredníctvom videa či pripojenej fotogalérie.

FOTORECEPT: Takto si pripravíte chutné holúbky, naj jedlo zo Zemplína
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM