Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Program Jánskych ohňov nad Šíravou: Ochutnávky, vystúpenia aj nápoj lásky

Obľúbené podujatie Jánske ohne nad Šíravou sa už blíži. A na svete je už aj jeho program. Na čo sa návštevníci môžu tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Program Jánskych ohňov nad Šíravou: Ochutnávky, vystúpenia aj nápoj lásky
Zdroj: Dnes24.sk

Pálenie vatry, ale aj ďalšie Svätojánske zvyky vám i tento rok poodhalí obľúbené podujatie Jánske ohne nad Šíravou. Veľká oslava Slnovratu odštartuje v piatok 22. júna na Vinianskom jazere a potrvá až do soboty 23. júna.

Remeselníci i nápoj lásky

Jánske ohne pri Vinianskom jazere začnú svoj program už v piatok 22. júna o 17. hodine. Po otvorení dvojdňového podujatia na návštevníkov čaká bohatý program do večerných hodín.

Hlavný sobotňajší program Jánskych ohňov na Šírave sa začne výstupom na Viniansky hrad v sprievode šermiarov. Cestu ľuďom spríjemní ochutnávka vín, po ktorej ich na hrade privíta miestny kastelán. Pre najmenších je pripravená rozprávka – Pyšná princezná z Vinného v podaní hercov z divadla Portál.

Tí, čo sa rozhodnú zostať pri jazere, môžu si pozrieť v akcii remeselníkov a prídu aj drobnochovatelia, ktorí so sebou prinesú svoje zvieratká. Dospelí budú môcť ochutnať miestne vína a dokonca aj Svätojánsky nápoj lásky. Ratolesti návštevníkov sa zatiaľ môžu vyšantiť v nafukovacom hrade, na kolotočoch, alebo v detskom kútiku. Okrem toho vystúpia folkloristi a šermiari.

Ochutnávka jedál i pálenie ohňov

V rámci podujatia však bude pripravená počas oboch dní aj moderovaná ochutnávka slovanských jedál. Deti sa môžu počas celého podujatia tešiť na tvorivé dielne. Nebudú chýbať ani ukážky bojov či vítanie slovanského slnovratu.

Počas posledného večera podujatia v sobotu príde na rad aj najznámejšia tradícia a to samotné pálenie jánskych ohňov, ktoré symbolizuje víťazstvo slnka nad tmou. Jánsky oheň taktiež vraj symbolizuje ochranu pred nadprirodzenými bytosťami vrátane vodníkov, víl, duchov a bosoriek.

Pozrite si celý program.

22. jún 2018 (piatok)

(Vinianske jazero)

  • 17:00 hod. – Otvorenie podujatia Oslavy Slnovratu
  • 17:15 – 19:30 hod. – Tvorivé dielne (drevený koník, meče a štíty, magnetické puzzle – freska, detské slovanské oblečenie, archeologické pieskovisko, slovanské omaľovánky, vystrihovačky, fotostena), ukážky remesiel (kováč, kovolejec, hnčiar), moderované ukážky ochutnávka slovanských jedál, fotenie v osade Slovanov, prednášky etnograf a archeológ
  • 19:00 – 19:30 hod. – Vítanie slovanského slnovratu, inscenované zvyky
  • 19:30 – 20:00 hod. – Ukážky bojov – turnaj
  • 21:00 hod. – Strigoň hudobná skupina a Gjoll hudobná skupina

23. jún 2018 (sobota)

(Vinianske jazero a Viniansky hrad)

  • 14:00 hod. – Otvorenie podujatia, výzva k výstupu na hrad (zraz pri pódiu o 15:00 hod.)
  • 15:00 – 18:00 hod. – Spoločný výstup na Viniansky hrad (šermiari, sprevádzanie návštevníkov, občerstvenie, degustácia vín, rozprávka „Pyšná princezná z Vinného“ – divadlo Portál z Prešova, predvádzanie tradičných remesiel)
  • 14:00 – 19:00 hod. – Sprievodné podujatia (Vinianske jazero), ulička remesiel – plstenie, výroba šperkov, tkanie, drevorezba, práca s kožou a výroba bičov, paličkovaná čipka, slamienkárstvo, výrobky z medu, ručné dekorácie, tvorivé dielne, archeologické pieskovisko, omaľovánky, vystrihovačky, ukážky remesiel, fotostena, plieskanie bičom, farma – živé zvieratká, atrakcie pre deti,lesná pedagogika, Gitarové múzeum Sobrance, hvezdáreň Michalovce, dobová kuchyňa, varenie svätojánskeho nápoja lásky a tradičné občerstvenie, výstava drevorezby – Vinianska chalupa, vyhodnotenie súťaží
  • 18:00 hod. – DS Bobuľky, Ssk Rozmarija, Fsk Viňančan, Mikuláš Petrašovský a Natália Petrašovská/Padová
  • 19:30 hod. – Hlavný program (Vinianske jazero – pódium), príhovor starostu obce a zástupcu KSK, Vánok – Detský folklórny súbor, Veronika Rabada s kapelou – koncert, Tarwen – tanečná ohňová skupina, Zapálenie vatry
  • 22:30 – 00:00 hod. – Flegment – hudobná produkcia, Ohňostroj

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM