Správy Samospráva

Rekonštrukcia Zemplínskeho múzea v Michalovciach bude pokračovať

Kraj bude v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Zemplínskeho múzea v Michalovciach bude pokračovať
Zdroj: TASR

V roku 2019 múzeum v Michalovciach privítalo množstvo ľudí pri slávnostnom otvorení. Košický kraj sa v tomto roku rozhodol pokračovať v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Starý kaštieľ

Opravou prejde zimná záhrada, ktorá sa nachádza pri západnom krídle kaštieľa a v minulosti slúžila ako evanjelický kostol. Na túto opravu je z rozpočtu KSK vyčlenených 253 000 eur.

Okrem toho plánuje kraj zrekonštruovať aj budovu galérie, takzvaný Starý kaštieľ. Za 120 000 eur opravia jej fasádu, vstupné schodiská, dvere, okná aj vykurovanie.

Nové expozície

Úrad KSK ďalej informoval, že veľkú časť vyčlenených peňazí tvoria projekty financované z prostriedkov Európskej únie (EÚ). Vďaka nim pribudnú v rámci projektu SMARTmuseum nové expozície v Zemplínskom múzeu, Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove a v Múzeu Spiša.

Realizácia týchto expozícií je spolufinancovaná EÚ v rámci Programu cezhraničnej spolupráce ENI. Rozpočet na tieto expozície predstavuje 145 000 eur. V rámci cezhraničného programu Interreg sa začnú práce na novom oplotení francúzskej záhrady, ktorú spravuje Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína. Vďaka grantom Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska sa začne aj rekonštrukcia hospodárskej budovy v Markušovciach, ktorá je v správe Múzea Spiša.

Zaspomínajte si na slávnostné otvorenie múzea zachytené na ZÁBEROCH.

Zaspomínajte si na slávnostné otvorenie Zemplínskeho múzea zachytené na ZÁBEROCH
11
Galéria
Zdroj: Zemplíske múzeum v Mi

Zemplínske múzeum v Michalovciach

Foto: archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM