Veronika Ondo-Cholewová Správy

Renátka je nominovaná na Detský čin roka: Obetavo sa stará o chorú sestričku

Príbeh, z ktorého sa tlačia slzy do očí. A ktorý napísal sám život. Renátka sa obetavo stará o svoju chorú sestričku. Nominovaná je za to na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Renátka je nominovaná na Detský čin roka: Obetavo sa stará o chorú sestričku
Zdroj: TASR

Aj deti vedia činiť skutky, ktoré si zaslúžia pozornosť. Práve na to myslí projekt Detský čin roka, ktorý tento rok napíše už svoju 17. kapitolu a jeho partnerom je opäť nezisková organizácia Ľudia Ľuďom.

Medzi nominovanými príspevkami na Detský čin roka sa objavil aj veľmi dojímavý príbeh Renátky Brečkovej, bývalej žiačky Základnej školy Júlie Bilčíkovej v Budkovciach (okres Michalovce). Je konkrétne nominovaný v kategórii Pomoc v rodine.

Starostlivosť o sestričku

Renátka, momentálne už druháčka na strednej škole, sa obetavo počas základnej školy starala a ešte aj stále stará o ťažko zdravotne postihnutú sestričku Angiku.

„Renátka je šikovná mladá dievčina, ktorá skončila našu základnú školu. Nikto okrem jej najlepších kamarátok nevedel, že zatiaľ čo ony si môžu vyjsť s kamarátkami, ona sa so svojou mamkou stará o ťažko zdravotne postihnutú sestričku Angiku," vysvetľuje jej bývala triedna učiteľka Otília Sabolová.

Podľa ďalších slov O. Sabolovej, Angika nechodí, ani nerozpráva a jej stav je komplikovaný po mozgovej obrne. Vyžaduje si neustálu každodennú opateru. Renátka sa strieda v opatere s mamkou a v jej prístupe cítiť veľkú lásku k sestre. Naučila sa variť, piecť, upratovať oveľa skôr ako jej rovesníčky. Opatrovanie sestričky neberie ako záťaž, ale ako prejav lásky. „Veľmi si vážim jej skromnosť a zodpovednosť,“ hovorí pedagogička.

Dozvedela sa to zo školskej práce

Ako nám prezradila ďalej bývala triedna učiteľka Renátky, jej žiačka sa nikdy nesťažovala na svoj život. „Až raz mali deviataci – Renátkina trieda – na mojom predmete napísať pár viet o ľuďoch, ktorí nejako ovplyvnili ich život. Renátka svoju úlohu splnila, ale keď prišla odovzdať svoj zošit a ja som sa začítala do jej práce, nezadržateľne sa rozplakala,“ približuje bývalá triedna učiteľka Otília Sabolová.

Až z jej práce sa totiž dozvedela o osude sestričky Angiky. „Na Vianoce som ich prihlásila do projektu Darujte Vianoce, aby som im aspoň trocha zlepšila osud a tak Angika dostala oblečenie a drogériu, jej zdravotný stav však zlepšiť nemožno. Chcela som oceniť prácu Renátky a jej pomoc svojej rodine. Viem, že vie piecť, variť, upratovať, že sa v takom mladom veku naučila zastúpiť svoju mamku, ktorá nemôže byť neustále pri Angike. Potrebuje ísť k lekárovi, nakúpiť, vybaviť úradné veci, atď. Vtedy je pri Angike Renátka. Angiku totiž nemožno nechať samu. Keď som zháňala oblečenie pre Angiku, pýtala som sa jej mamky, aké číslo topánok a papučiek mám kúpiť. Cítila som sa veľmi zahanbene, keď mi jej mama povedala, že načo, veď Angika vôbec nechodí,“ hovorí učiteľka, ktorá dodáva, že mamka Renátky a Angiky je skromná žena, ktorej prvoradou snahou je postarať sa o svoju rodinu.

Veľmi jej to praje

Nominácia Renátky jej bývalú triednu veľmi potešila. Veľmi by si priala, aby bola Renátka ocenená. „Nepoznám nikoho, kto by si to zaslúžil viac. Bez jej pomoci by rodina starostlivosť o Angiku nezvládla. Renátku nikto nikdy nepočul sťažovať sa. Ani spolužiaci, ktorí s ňou boli každodenne 9 rokov,“ rozpráva pani učiteľka Sabolová a priznáva, že Renátkin príbeh sa jej osobne dotkol.

Na škole na Renátku spomínajú dodnes ako na veľmi dobrého, starostlivého a mimoriadne skromného človeka. „Ja som učila jej mamu, v škole nevynechala hádam ani jeden deň a rovnako spomínam aj na ňu. Doma to nemajú ľahké, skôr by som povedala veľmi ťažké,“ hovorí o Renátke riaditeľka ZŠ Júlie Bilčíkovej, Viera Vajsová. Tá obdivuje, ako to v rodine zvládajú. „Nikdy som nepočula od nich slovka sťažnosti na svoj život,“ dodala.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Renátku môžete hlasom priamo TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM