Samospráva

Reprezentatívna zeleň v centrálnej pešej zóne je náročná: Tisíce litov vody a tisíce hodín pri polievaní, FOTO

Za peknou zeleňou, ktorou sa Michalovčania môžu v meste kochať, sa skrýva poriadna drina. Na skrášľovanie mesto využíva tisícky litrov vody.

Ilustračný obrázok k článku Reprezentatívna zeleň v centrálnej pešej zóne je náročná: Tisíce litov vody a tisíce hodín pri polievaní, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Centrum to nie sú len zelené stromy, ktoré splývajú s pestrofarebnými kvetmi. To je aj voňavá čerstvo pokosená tráva, to sú hodiny práce okolo rastlín, drevín i polievania. To všetko a ešte viac robí naše námestie krásne zelené. Kompetentní prezradili, že to nie je vôbec ľahké.

Polievali tisíce hodín

Plocha udržiavanej reprezentatívnej zelene v centrálnej pešej zóne je 2 600 m², kde je vysadených 153 ks stromov a 1 200 ks krov rôznych druhov. „Údržba tejto zelene je náročná, v roku 2015 bolo na jej údržbe odpracovaných 2 220 hodín a celkové náklady na jej údržbu predstavujú 27 948 EUR,“ uviedli v správe Technickí a záhradnícke služby mesta Michalovce. Náklady iba na polievanie predstavujú 26 313 EUR, keď v letných mesiacoch sa denne vyleje až 50 000 litrov vody. „Pri polievaní zelene sa odpracovalo 1 575 hodín.“

Údržba mestskej zelene nie je len o pokosení

Mesto obhospodaruje 91,15 ha verejnej zelene, z toho cca 80 ha intenzívne. Jednou z hlavných činností je kosenie trávnatých porastov, ktoré sa vykonávalo v meste priemerne 6 mesiacov. „Kosba bola realizovaná v centrálnej pešej zóne 12-krát, zelené plochy na hlavných uliciach sa kosili 5-krát, ostatné časti mesta, cintoríny a sídlisková zeleň 3-krát, plochy mimo mesta 2-krát. Pri kosení sme používali malú pojazdnú techniku so zberným košom,“ informovali v správe Technickí a záhradnícke služby mesta Michalovce. Pracovníci pri údržbe trávnikov v centrálnej pešej zóne odpracovali 790 hodín. Údržba mestskej zelene však nie je len o pokosení. Pozostáva aj z hrabania, výsadby, polievania a celkovej starostlivosti o kvety a dreviny.

Môže vás zaujímať

Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Spomínate si na michalovské námestie pred rekonštrukciou­? FOTO

Extrémne horúčavy v meste: 5 tipov od Michalovčanov na schladenie priamo v centre, FOTO

Kostolné námestie v Michalovciach uzavreli: Na mieste vyrástol plot, mesto o chystaných krokoch!

Americkí turisti v Michalovciach obdivovali naše fontány: Neuhádnete, čo máme podľa nich lepšie než v USA

V obrazoch: Za zeleňou v meste sú hodiny práce
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM