Správy

Rómom pomôžu eurofondy, postavia im nové bytovky: Medzi oprávnenými žiadateľmi figurujú aj Michalovce

Postaviť nájomné byty bežného štandardu pre ľudí, ktorí žijú v rómskych komunitách, má možnosť 21 miest a obcí na Slovensku. Medzi oprávnenými žiadateľmi sú aj Michalovce. Projekt počíta s pomocou pre 132 rodín.

Ilustračný obrázok k článku Rómom pomôžu eurofondy, postavia im nové bytovky: Medzi oprávnenými žiadateľmi figurujú aj Michalovce
Zdroj: Webnoviny.sk

K dispozícii je 7 miliónov eur. Za túto sumu sa postaví 11 bytových domov. „Podmienky bývania sa zlepšia pre 132 rodín, kde aspoň jeden člen domácností musí byť zamestnaný minimálne 12 mesiacov za posledné dva roky, nemajú nedoplatky voči obci a školopovinné deti si musia riade plniť školskú dochádzku,“ priblížil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Výstavba týchto bytov bude podľa neho motivovať aj ostatných členov rómskej komunity, ktorí sa presvedčia o tom, že vzdelanie a práca vedú k lepším životným podmienkam. Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity považuje za dôležité, aby boli z rómskych komunít vyčlenení ľudia, ktorí sa snažia a zodpovedne si plnia svoje povinnosti.

„Bez finančných zdrojov Európskej únie, ktoré boli vyčlenené na riešenie problémov v rómskych komunitách, by niektoré rómske rodiny nemali šancu na lepšie bývanie," uzavrel Pollák. O príspevok môžu mestá požiadať prostredníctvom vyhlásenej výzvy v rámci Regionálneho operačného programu. Nájomný bytový dom musí byť vybudovaný v širšom centre obce alebo mesta, aby nedochádzalo k segregácii a aby sa zachovali podmienky pozitívnej sociálnej inklúzie. Mestá a obce môžu predkladať žiadosti do 17. apríla.

Naša redakcia vám ponúkne v ďalších dňoch aj pokračovanie témy. Zisťujeme, či Michalovce uvažujú predložiť žiadosť, alebo sa do výstavby bytov zapojiť nechystajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: tasr/webnoviny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM