Správy Rôzne

Rozbieha sa budovanie cyklotrás: Zemplínska cyklomagistrála okolo Šíravy

S výstavbou prvého úseku Zemplínskej cyklomagistrály, ktorý prepojí obce Zalužice a Lúčky, začne kraj v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Rozbieha sa budovanie cyklotrás: Zemplínska cyklomagistrála okolo Šíravy
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V obci pri brehoch Šíravy sa stretli zástupcovia Zemplínskej cyklomagistrály. V Zalužiciach privítali predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, michalovského poslanca NR SR Milana Potockého a tiež starostov obcí Hnojné, Jovsa, Kaluža, Klokočov, Kusín, Lúčky a Vinné.

Okolo Šíravy

Ako zverejnila samotná obec Zalužice, cieľom tohto zasadnutia bolo podpísanie Zmluvy o spolupráci pri realizácii Zemplínskej cyklomagistrály. „Tento projekt ohľadom cyklotrasy sa riešil už dlhšie obdobie, môžeme smelo povedať, že dokonca niekoľko rokov,“ informovala obec.

Košický samosprávny kraj sa znova priblížil k projektu Zemplínskej cyklomagistrály, ktorý má vytvoriť cyklistický okruh okolo Zemplínskej šíravy a následne cyklotrasou prepojiť turistické destinácie Zemplínska šírava a Tokajská oblasť.

Spoluprácu na realizácii cyklomagistrály podpísal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka s predstaviteľmi ôsmich obcí – Hnojné, Jovsa, Kaluža, Klokočov, Kusín, Lúčky, Vinné a Zalužice. Župan sa so starostami v okolí Zemplínskej šíravy dohodol na spoločných aktivitách pri projektovej príprave, samotnej realizácii ako aj následnej údržbe cyklistickej infraštruktúry a tiež na propagácii tejto cyklistickej trasy.

BikePointy

V rámci spolupráce s obcami, cez ktoré by mali cyklotrasy viesť, sa kraj zaviazal podporiť aj realizáciu doplnkovej cyklistickej infraštruktúry, takzvaných BikePointov, teda prístreškov s vybavením pre cyklistov ako je nabíjacia stanica pre elektrobicykle a mobily či stojany na bicykle.

Obce napríklad pripravia projektovú dokumentáciu pre realizáciu sadových úprav pri cyklistických cestách a pomôžu s majetkovoprávnym vysporiadaním pozemkov pod budúcou cyklotrasou. Zatiaľ čo kraj by sa mal postarať o hlavnú údržbu cyklotrasy v prípade, že bude poškodená, obce na seba prevzali zodpovednosť za bežnú údržbu a jej čistenie.

Prečítajte si tiež

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM