Správy Rôzne

Sady michalovského okresu ukrývajú bio zázrak: Vyrábajú z neho šťavy, smoothie i čaj

V našom okrese pestujeme aróniu v certifikovanej bio kvalite. Má dokonca najviac antioxidačných látok z ovocia pestovaného u nás na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Sady michalovského okresu ukrývajú bio zázrak: Vyrábajú z neho šťavy, smoothie i čaj
10
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Najväčší pestovateľ bio arónie na Slovensku, spoločnosť Zamio, začal v uplynulých dňoch so zberom úrody v sade v obci Lesné v okrese Michalovce. Ako uviedla konateľka firmy Lucia Harmóciová, aj keď sa vegetácia rastliny tento rok o mesiac oneskorila, úrodu predpokladá dobrú, plody tiež dosiahli požadovanú cukornatosť. Zozbieranú úrodu sa budú aj tentoraz snažiť spracovať bezodpadovo.

Bio v Michalovskom okrese

„Mali sme dosť veľké obavy, keďže jar bola veľmi chladná a daždivá. Podstatné je, aby sa arónia opelila, to sa tento rok podarilo,“ povedala s tým, že aróniové plody narástli do požadovanej veľkosti a cukornatosti aj napriek dlhotrvajúcim suchám v júni a júli.

Optimálna cukornatosť arónie pre zber je podľa Harmóciovej 16 brixov, teda 16 gramov cukru na 100 gramov šťavy, Zamio začína s oberaním plodov pri 18 brixoch, v závere zberu dosahujú plody aj 23 – 25 brixov.

Pestovať aróniu v certifikovanej bio kvalite je podľa Harmóciovej slov jednoduchšie než pri iných plodoch. „Arónia je fantastická, čo sa týka ekologického pestovania, keďže ona sama netrpí žiadnymi chorobami ani škodcami. V prírode ju môžu zlikvidovať väčšinou len vtáci,“ ozrejmila s tým, že jedinou starostlivosťou o spolu 70 hektárov sadov v troch lokalitách Michalovského okresu je kosenie a mulčovanie.

Článok pokračuje pod fotkou.

Na snímke konateľka firmy Lucia Harmóciová kontroluje cukornatosť arónie čiernoplodej (Aronia melanocarpa L.) refraktometrom. / Zdroj: TASR/Roman Hanc

Šťavy i smoothie

Aj keď sa Zamio začalo pestovaniu arónie v roku 2002 venovať na popud zahraničného klienta a zo zahraničia eviduje veľký záujem stále, posledné tri roky uprednostňuje domáci trh. Z úrody vyrába nielen aróniovú šťavu, ale i čaj a prášok na smoothie.

„Chceme, aby slovenskí zákazníci mali túto šťavu dostupnú v biokvalite i cenovo prijateľnej hladine,“ povedala Harmóciová. Upozornila pritom, že plod arónie, ktorý sa pôvodne v potravinárskom priemysle využíval na získanie farbiva, je výdatným zdrojom antioxidantov.

„Zistilo sa, že arónia má najviac antioxidačných látok z ovocia pestovaného u nás, dokonca ich má päťnásobne vyššie množstvo ako čučoriedka,“ ozrejmila s tým, že o blahodarných účinkoch arónie na ľudské zdravie majú svedčiť aj reakcie zákazníkov.

Keďže sa najviac antioxidačných látok nachádza v šupkách arónie, po vysušení z nich vzniká čaj a prášok. V domácom prostredí sa dá arónia využiť i na výrobu sirupu či džemu.

Najväčší pestovateľ bio arónie na Slovensku začal so zberom v okrese Michalovce
10
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Viac správ

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM