Zuzana Ročeňová Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Michaloviec si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Michalovčania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, môžete cestu spojiť s výletom do neďalekého okolia. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku sa blíži: Kde v okolí Michaloviec si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania. Svoje o tom dobre vedia aj Michalovčania.

Rastie aj v okolí Michaloviec

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí zbierať aj Michalovčanka Martina (32). Nájsť sa dá v Michalovciach v blízkosti Laborca. „Chodím ho zbierať pravidelne, počas sezóny.Väčšinou ho pridávam do rôznych šalátov, pomazánok a cestovín. Je ozaj chutný. “

Natrafiť naň môžete aj v lokalite Biela hora /smer Zemplínska šírava/. „Zvykneme chodiť po víkendoch na prechádzky, a raz sme úplnou náhodou objavili aj medvedí cesnak. Je to troška skryté miesto na Bielej hore, ale kto sa rád prechádza a bude mať oči otvorené, tak isto ho nájde. Ja osobne medvedí cesnak mám rada v šalátoch, ale ak sa niečo varí alebo pečie, tak je dobrý na dochutenie,“ povedala Iveta (42) z Michaloviec.

Medvedí cesnak je dobrý na všetko

Odskočiť za týmto medvedím cesnakom si môžete aj pár kilometrov od nášho mesta. „My sme naň natrafili v obci Jovsa, v blízkosti Jovsianskej hrabiny. Manžel má zdravotné problémy, takže skôr z neho vyrábam tinktúru a cesnak v oleji, je to dobré napríklad na lenivé črevá, alebo ak niekoho trápia močové cesty,“ prezradila Anna (63).

Ak by ste mali cestu do neďalekého Strážskeho, tak v miestom parku ho rastú vraj celé húfy. "Začiatkom apríla ho tam zvykne byť habadej. Len je dobré ho zbierať, keď ešte nekvitne, potom už nie je taký silný, ani nemá takú vôňu. Moja mama ho využíva na všetko možné. Dáva ho do jedla, robí si z neho olej a zvykne ho aj sušiť, " dodala Mária (26).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM