Rôzne

Sezóna v Parihuzovciach sa skončila. Aká budúcnosť čaká lyžiarske stredisko?

Skipark Chlmec ukončil prevádzku v minulom roku, Danová je mimo nej už niekoľko rokov. Jediné funkčné lyžiarske stredisko na Zemplíne je tak v Parihuzovciach.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna v Parihuzovciach sa skončila. Aká budúcnosť čaká lyžiarske stredisko?
Zdroj: TASR

Lyžiarska sezóna v stredisku pri obci Parihuzovce v Sninskom okrese je ukončená. Prevádzkových dní tu mali 28, počas celej sezóny zaregistrovali spolu viac ako 4 000 ľudí. Stredisko prevádzkovalo od 10. decembra minulého roka počas víkendov, voľných dní a sviatkov osem dobrovoľníkov. Najviac návštevníkov evidovali práve počas sviatkov a v období od Nového roka do Troch kráľov. „Vtedy sa pohybovala návštevnosť v priemere 200 ľudí za deň,“ uviedol Ján Špitalik, štatutárny zástupca Telovýchovnej jednoty (TJ) Spartak Vihorlat Snina, ktorá stredisko prevádzkuje.

Nasleduje bežná údržba

V Parihuzovciach sú dva funkčné vleky. Jeden má dĺžku 800 metrov, druhý 550 metrov. Častejšie bol v prevádzke vlek na kratšom svahu. To odrádzalo od využívania strediska najmä zdatnejších lyžiarov, ktorí si chcú podľa Špitalika zalyžovať na náročnejšom svahu. „Fungovali sme v obmedzenom režime,“ vysvetlil. Lyžiari aj napriek tomu vnímali otvorenie strediska pozitívne. „Boli sme veľmi potešení, pretože lyžovať chodili najmä rodičia s deťmi,“ skonštatoval. Po ukončení sezóny sa pripravujú na bežnú údržbu. „Musíme dať všetky závesy dole, ošetriť ich, počas leta chceme natrieť všetky stĺpy a vymeniť podľa možností pokazené veci,“ uviedol. S prípravou na ďalšiu zimnú sezónu začnú v októbri.

Podľa Špitalika by sa stredisku darilo viac s pomocou blízkeho okresného mesta Snina. „Požiadali sme mesto o dotáciu na opravu zariadení počas leta, uvidíme, ako sa k tomu postavia,“ spomenul. Sninská samospráva odklepla TJ z tohtoročného rozpočtu dotáciu vo výške 1 000 eur. Tá je podľa štatutárneho zástupcu nepostačujúca. Okrem prevádzkových nákladov totiž platia aj nájom, revízie a následné opravy. „Sú to vyhradené technické zariadenia. Je to preprava osôb a my si nemôžeme dovoliť ísť do rizika, aby sa niekomu niečo stalo,“ doplnil s tým, že v tejto sezóne žiadne úrazy neevidovali.

Čo povedal primátor?

Téme lyžiarskeho strediska v Parihuzovciach sa na februárovom zasadnutí sninských poslancov, konkrétne pri schvaľovaní rozpočtu mesta Snina na rok 2017, venoval okrajovo aj primátor Štefan Milovčík. „Neviem, či by sme sa nemali vrátiť k tomu a toto stredisko podporovať,“ uviedol s tým, že je to určite príspevok k cestovnému ruchu i športovému vyžitiu obyvateľov v období, keď sú vhodné snehové podmienky. Tie podľa jeho slov boli v tomto roku perfektné, „len je to tam cítiť, že tí prevádzkovatelia to jednoducho sami nezvládnu“. Dodal, že veľmi pravdepodobne navrhne v priebehu roka, možno polroka, nejaké možnosti podpory v tejto súvislosti. Tvrdí totiž, že nie každý si môže dovoliť ísť s deťmi do Tatier a Parihuzovce túto službu, hlavne pre rodiny, plnia absolútne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM