Rôzne

Šikovný mladý Michalovčan: Tomáš (17) si prerobil desiatky rokov starý bicykel

Mladý Michalovčan si zaslúži palec hore. Tomáš (17) si totiž svojpomocne vynovil desiatky rokov starý bicykel.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný mladý Michalovčan: Tomáš (17) si prerobil desiatky rokov starý bicykel
8
Galéria
Zdroj: Archív Tomáša

Tomáš pochádza z Michaloviec a má šikovné ruky. Svoje zručnosti predviedol počas prerábky desiatky rokov starého bicykla. Podarilo sa mu ho vynoviť a urobiť z neho naozaj pekný kúsok.

Rodičov prekvapil

Tomáš študuje na strednej škole v Michalovciach a má 17 rokov. Ako nám potvrdil, jeho škola nemá technické zameranie a jeho niekoľko mesačné úsilie ohľadom vynovenia spomínaného starého bicykla nemalo korene zo žiadnej z vyučovacích hodín. Aj jeho rodičov prekvapilo, keď sa pustil do prerábky starého dvojkolesového tátoša.

„Prekvapil ma najmä výsledok. Neverila by som, čo z neho dokáže vykúzliť,“ povedala hrdo Tomášova mama. Zaujímalo nás, ako to celé vôbec začalo. Tomáš nám prezradil, že sa mu veľmi páčili už dlhšiu dobu retro bicykle, ktoré začali byť podľa jeho slov in a opäť moderné.

„Neplánoval som, že si nejaký opravím alebo kúpim starý. Najskôr som si pozeral nové retro alebo mestské bicykle na internete. Ale som študent. Na to nemám,“ pousmial sa. Tak mu napadla myšlienka, že keď sa predávajú takéto bicykle, musia byť v predaji aj súčiastky a iné veci nielen na nosnú konštrukciu.

Kúpa bicykla

Začal som sa zaoberať myšlienkou, že by sa mi možno podarilo nejaký starý bajk opraviť a pretvoriť ho na svoj retro obraz. A hľadal som na internete a pýtal som sa starších ľudí, pretože oni tie bicykle vlastnia, ale nechcú predať,“ uviedol Tomáš. Zároveň doplnil, že veľa dôchodcov na podobných bicykloch stále chodieva do obchodu, pretože sú veľmi pohodlné a asi pre nich aj bezpečnejšie, lebo nie sú vysoké.

Nakoniec sa Tomášovi podarilo kúpiť bicykel od jedného staršieho pána. „S kúpou mi pomohol otec. Dohodol to a bol autom pre môj budúci projekt.“

Zaujímavý pôvod

Pôvod bicykla je celkom zaujímavý. Podľa Tomášovho otca, bol zakúpený ešte v starom bývalom Tuzexe v Michalovciach, ktorý sa nachádzal na námestí. Podľa jeho ďalších slov to o ňom prezradil jeho pôvodný majiteľ, od ktorého bicykel Tomáš získal.

„Určite má minimálne 45 rokov. Je z čias, keď išli z Tuzexu na vývoz skladačky. Dalšie skladačky už boli také lámané, vzhľadom odlišné,“ doplnil Tomášov otec.

Celá renovácia stála Tomáša 120 eur.„Kolesá ma vyšli na 30 eur, rúčky so sedadlom 20, farba stála 10 eur, blatníky 10, stojan tiež 10. A desať eur stáli aj zvyšné súčiastky, 30 eur som dal za bicykel,“ zrátal Tomáš.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Predtým a potom v obrazoch... Michalovčan sa postaral o takúto zmenu bicykla
8
Galéria
Zdroj: Archív Tomáša
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM