Zuzana Ročeňová Kultúra

Silvestrovská vernisáž v michalovskom múzeu? Pozrieť si môžete ženské akty!

Tradičné ,,silvestrovské“ podujatie, vernisáž, uzatvára v Zemplínskom múzeu výstavný i kalendárny rok 2013 a začína rok nasledujúci. Autorom tohtoročnej výstavy je Andrej Smolák, ktorý na nej prezentuje výber zo svojej ostatnej tvorby, tentoraz akty.

Ilustračný obrázok k článku Silvestrovská vernisáž v michalovskom múzeu? Pozrieť si môžete ženské akty!
Zdroj: TASR

,,V obrazoch Andreja Smoláka vnímame hodnoty, ktoré smerujú do budúcnosti maľby, naznačujú, akou cestou sa budú musieť uberať maliari, aby sa dostali zo súčasnej slepej a bezvýchodiskovej situácie,“ hovorí Dana Barnová, historička umenia Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Ženu povýšil na piedestál svojej tvorby

Spomínaný autor prichádza do Michaloviec s výstavou svojich prác s názvom Trinásta komnata, ktorej dominujú akty. ,,Smolák vkladá do svojich obrazov príbehy života, lásky, rozkoše, ženu povýšil na piedestál svojej tvorby,“ doplnila Dana Barnová.

Rodený Zemplínčan

Andrej Smolák sa narodil v roku 1953 v Humennom a v súčasnosti žije striedavo v Snine a v Bratislave. Absolvoval štúdium na Akadémii výtvarných umení v Prahe a od roku 1982 usporiadal vyše 60 samostatných výstav na Slovensku, v Rakúsku, Švajčiarsku, Českej republike Nemecku, Poľsku a Bielorusku.

V roku 1993 založil galériu v Snine, ktorá funguje dodnes. Je zakladateľom Medzinárodného výtvarného festivalu v Snine a autorom výtvarných projektov Galéria monumentálnych sôch a Maľovaný rovník.

Trinásta komnata Andreja Smoláka bude prístupná verejnosti v priestoroch michalovského múzea od 31. decembra tohto roka do 28. februára 2014.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM