Veronika Ondo-Cholewová Správy

Šírava po intenzívnych dažďoch: Z nádrže sa vypúšťa viac vody

Situácia na riekach východného Slovenska sa po intenzívnych zrážkach upokojuje. Na niektorých tokoch bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity.

Ilustračný obrázok k článku Šírava po intenzívnych dažďoch: Z nádrže sa vypúšťa viac vody
Zdroj: TASR

O druhom stupni povodňovej aktivity bola reč aj v Michalovciach. Tie boli v utorok podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavla Machavu na prečerpávacích staniciach. „Bolo ich viacero, najmä v pôsobnosti našich správ v Michalovciach a Trebišove,“ informoval v utorok hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

V utorok riešili vodohospodári zvýšený prítok z lesov, ktorý podľa Machavu po takých intenzívnych zrážkach trvá ešte niekoľko dní. „Výrazný prítok je do vodných nádrží Zemplínska šírava a Domaša. Je to približne o desaťkrát viac ako obvykle, takže odtiaľ sa vypúšťa viac vody,“ priblížil.

Na Domaši to bolo v utorok ráno 45 kubických metrov za sekundu. Šírava vypúšťala takmer 50 kubických metrov za sekundu. „Regulujeme to tak, aby na spodných úsekoch riek nedochádzalo k príliš vysokému vodnému stavu, aby potom aj tam, kde sa toky spájajú, nevznikali problémy,“ spresnil Machava.

V noci na utorok mali v teréne 94 pracovníkov a 20 kusov techniky. „Situáciu monitorujeme. Keď budú stupne povodňovej aktivity odvolané, budeme realizovať obhliadky a následne sanáciu podmytých a poškodených brehov,“ uzavrel v utorok hovorca.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM