Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Šíravu nespoznávajú len našinci: Z takýchto štátov k nej mieria turisti najčastejšie

Zemplínske more neláka len domácich, ale aj zahraničných turistov. Niektorých sme aj oslovili a čo-to nám prezradili. A z akých krajín k Šírave mieria najčastejšie?

Ilustračný obrázok k článku Šíravu nespoznávajú len našinci: Z takýchto štátov k nej mieria turisti najčastejšie
5
Galéria

Zemplínsku šíravu spoznávajú Slováci, ale aj zahraniční turisti. Oslovili sme našincov i návštevníkov spoza našich hraníc a čo-to od nich povyzvedali.

Láka aj domácich

Známa zemplínska vodná nádrž má stále svojich domácich milovníkov, ktorí sú jej verní mnohí aj každú sezónu. Nachádzajú v nej relax, zábavu a letné vodné radovánky. „Máme to blízko, nemusíme nikam letieť a nevyjde nás to tak draho ako dovolenka pri mori,“ pochvaľuje si Lenka.

Nájdu sa však na druhej strane aj takí návštevníci, ktorí jej brehmi len prejdú, ale nekúpu sa. „Sú miesta, ktoré sú pekné a sú miesta, kde zastala doba. Chodíme sem, ale nekúpeme sa,“ priznala Katarína. Pre Maroša má Šírava svoje čaro. Kedysi tam brigádoval, natieral loď i ploty. „Trávil som tam svoju mladosť a stále budem mať k Šírave pekný vzťah.“

Zemplínske more je však zaujímavé nielen pre našincov, ale aj zahraničných turistov. Svedčia o tom informácie z turistickej kancelárie nachádzajúcej sa pri Šírave, ktoré hovoria jasne – cudzinci si to k nemu namierili aj toto leto.

Cudzinci na Šírave

Šíravu navštevujú zahraniční turisti najmä v letných mesiacoch. Ako nám prezradili z Turistickej informačnej kancelárie Šírava – Hôrka, tradične najviac turistov pochádza aj tentoraz zo Slovenska. „Šíravu a jej okolie navštevujú aj zahraniční turisti, a to z Poľska, Česka, Maďarska, Nemecka a Ukrajiny.“

Medzi stánkami s občerstvením sme počas našej návštevy počuli Poliakov, ktorých sme sa spýtali, čo ich k brehom slovenského mora prilákalo. „Zábava, diskotéky, lacná dovolenka v lete s celou rodinou, ale aj blízkosť kultúry,“ povedali nám Poliaci, ktorí dodali, že sem chodia radi, pretože si na Zemplíne našli aj priateľov.

Stretli sme aj Čechov, ktorí chodievajú k Šírave už od malička. „Kedysi sme stanovali na brehoch pri zalužickej strane, to už bolo veľmi dávno. Teraz si radi vyberáme chatky pri brehoch, ktoré sú na prenájom. Cítime sa akoby sme boli pri mori. Je tu pekne, slnečno, voda a páči sa nám tu,“ poznamenala česká rodina.

Foto: ilustračné

Obrazom: Turisti na Šírave
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM