Ondrej Petričko Rôzne

Situácia na trhu s bytmi v Michalovciach: Ako to vidia realitky?

Ktoré byty sú najpredávanejšie? Aké lokality ľudia najviac vyhľadávajú? Ako vidia ďalší vývoj realiťáci? Zisťovali sme priamo u nich...

Ilustračný obrázok k článku Situácia na trhu s bytmi v Michalovciach: Ako to vidia realitky?
Zdroj: TASR

Spýtali sme sa troch realitných kancelárií, ktoré sa predajom bytov zaoberajú denne, na vývoj na trhu s nehnuteľnosťami v Michalovciach. Za realitnú kanceláriu MiReal odpovedal konateľ Štefan Kráľ, za Obchod Reality konateľka Ľubomíra Mochnáčová a za Konex Reality generálny riaditeľ Marek Bigaň.

Najväčší záujem je o dvojizbové a trojizbové byty

  • Kupujú ľudia byty v Michalovciach? Ak porovnáte predchádzajúce obdobia, je badať nejaký výrazný vzostup alebo pokles v predaji?

MiReal: Dopyt po bytoch v Michalovciach v tomto roku je porovnateľný s dopytom v minulom roku. Čo sa týka predaja zaznamenávame mierny nárast.

Obchod Reality: O kúpu bytov v Michalovciach je záujem. Je to však závislé od cenových ponúk predávajúcich a bánk, ktoré poskytujú hypotekárne úvery. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím neevidujeme výrazné rozdiely vo vzostupe, či poklese predaja i cien.

Konex Reality: Byty sa kupujú a predávajú stále. Najväčší rozdiel oproti minulosti je ale v cenách, za ktoré sa predaj realizuje. Sú určite nižšie ako pred krízou, hoci v poslednom roku sa pokles cien spomalil. Okrem toho sa mení aj záujem klientov o jednotlivé druhy bytov a tiež spôsob financovania.

  • Aké byty sú v Michalovciach najžiadanejšie?

MiReal: Všetky tipy bytov sú žiadané, výnimku tvoria veľokometrážne byty (4–5 izieb), po ktorých je dopyt nižší. Toho času sú najžiadanejšie 2–3 izbové byty. Zaznamenávame nižší dopyt po 1-izbových bytoch, hlavne v súvislosti s vyššie nastavenou cenovou hladinou, blížiacou sa k cenám 2-izbových bytov.

Obchod Reality: Jednoznačne 2-izbové a 3-izbové byty.

Konex Reality: Klienti sa zaujímajú najviac o 2– až 3-izbové byty. Dopyt po bytoch menšej výmery, t.j. 1-izbových, prípadne garsónkach, sa však postupne zvyšuje. O 4– a viac izbové byty je zriedkavý záujem.

  • Ktoré lokality žiadajú vaši klienti najviac? Ktoré lokality sú v Michalovciach najvychytenejšie?

MiReal: Na Západe ulice Štefánikova a Rázusova, na Juhu Okružná a Komenského a na Východe Hollého a Jilemnického.

Obchod Reality: Záujem je o byty v okolí centra mesta, na sídlisku Západ a Východ, ale mimo ul. Kyjevská, hoci sa tu situácia oproti minulosti už radikálne a pozitívne zmenila. Stráňany a SNP sú niekde uprostred záujmu.

Konex Reality: Najviac vyhľadávanou lokalitou sú ulice na sídlisku Západ – ul. M. R. Štefánika, ul. M. Rázusa, ul. J. Švermu a tiež ul. Okružná a ul. J. Hollého na sídlisku Východ. Nájdu sa aj klienti, ktorí pred ostatnými lokalitami preferujú sídlisko Stráňany.

  • Ako vidíte, ďalší vývoj na trhu s realitami?

MiReal: Za predpokladu, že trend v poskytovaní úverov bude priaznivý ako v súčasnosti a nenastane výrazný pokles v zamestnanosti v regióne, očakávame teda mierny nárast predaja.

Obchod Reality: To by sme aj my radi vedeli. Na ceny bytov jednak vplýva dopyt zo strany kupujúcich, avšak v našom regióne sú veľmi podstatne aj iné determinujúce faktory – ekonomická situácia, zamestnanosť, dlžoby, exekúcie atď.

Konex Reality: Dať prognózu presného vývoja je veľmi obtiažne, závisí to najmä od správania sa bankových inštitúcií a ich hypotekárnej politiky. Všeobecne sa však v najbližšom období prikláňame skôr k stabilizácii cien bytov a miernemu zvýšeniu predaja.

Košický kraj má po Bratislave najdrahšie byty

Podľa analýzy NBS bola priemerná cena bytov v Košickom kraji v roku 2012 971 € za m². Slovenský priemer bol 1237 € za m². Z pohľadu ostatných krajov je Košický kraj druhým najdrahším z pohľadu cien bytov hneď po Bratislavskom. V BA išli byty najdrahšie, a to v priemere po 1661 € za m², v KE to bolo 971 € za m², v TT 824 € za m², v PO 803 € za m². V ZA podobne ako v BB € 760 za m². Najlacnejšie boli v NR za 612 € za m² či v TN 657 € za m².

Ako to bolo za posledné roky v Košickom kraji?

V poslednom desaťročí prešli ceny bytov v Košickom kraji výraznými zmenami. Boli aj nízke aj vysoké. Podľa analýzy Národnej banky Slovenska bol najdrahším obdobím rok 2008, kedy sa cena za m² vyšplhala v priemere na 1 137 € za m². Naopak, najlacnejšie sa byty predávali v priebehu roka 2003, a to konkrétne v cene 490 za m² v priemere.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM