Zuzana Ročeňová Rôzne

Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Michalovskí študenti nenechali veci na náhodu, aspoň poniektorí :)

Definitívna bodka za štúdiom na strednej škole je ústna maturita. Jej neklamným znakom sú húfy maturantov, ktorých v tieto májové dni môžeme stretávať aj v uliciach nášho mesta. Odštartovala totiž ústna časť skúšky dospelosti a my sme boli pri tom.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti na FOTKÁCH: Michalovskí študenti nenechali veci na náhodu, aspoň poniektorí :)
Zdroj: Dnes24.sk

Skúška dospelosti čaká tento týždeň nejedného študenta strednej školy. Boli sme sa pozrieť, aká atmosféra vládne na Obchodnej akadémií v Michalovciach. Ako nám povedala riaditeľka školy Anna Brhlíková, v tomto školskom roku maturuje 70 žiakov z troch tried. Celkovo navštevuje obchodnú akadémiu 265 študentov a ich vzdelanie ma pod taktovkou 23 pedagógov.

„Maturity prebiehajú zatiaľ bez problémov. Maturuje sa z odborného predmetu, zo slovenského jazyka a taktiež z cudzích jazykov. Myslím si, že študenti sú pripravení veľmi dobre,“ hovorí Brhlíková. Väčšina štvrtákov smeruje svoje ďalšie kroky na vysoké škole, približne až 85% študentov michalovskej Obchodnej akadémie sa chystá pokračovať v štúdiu.

Maturita – formalita?

Sústredené tváre, nervozita a opakovanie maturitných otázok vládlo počas našej návštevy na chodbách. Pred triedami stáli študenti a čakali na to, aby ukázali, čo sa za štyri roky naučili. Zaujímalo nás, ako maturanti prežívali akademický týždeň aj to, ako zvládajú stres? „Mám za sebou ekonomiku a vytiahla som si tému, ktorú som chcela a vedela. Čaká ma ešte slovenský jazyk a angličtina. Je toho dosť veľa a bojím sa, že niečo zabudnem,“povedala Stanislava (19).

Platí maturita formalita? „Kým si to človek neprežije, nemôže povedať, že to je formalita. Učí sa a bojí,“ dodala Stanislava.

Dôležité je aj šťastie

Ako nám prezradil Michalovčan Marko (19), na prípravu využil najmä akademický týždeň.*** „Odpovedal som už z angličtiny, potiahol som si síce z tých vyšších tém, ktoré nie sú až také všeobecné, ale som so sebou spokojný. Obávam sa odbornej zložky, ale dúfam, že tá príprava, ktorá bola – bola dostačujúca, uvidíme.“***

„Keď sa to už blíži a človek ide odpovedať, tak ten stres na neho troška doľahne. Na maturity sa pripraviť treba, môžeme si vytiahnuť ľahšiu, ťažšiu tému, alebo aj takú, na ktorú nám neostalo až toľko času, určite dôležité je aj šťastie,“ dodal Marko.

Foto: Dnes24.sk

Skúška dospelosti na FOTKÁCH
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM