Hádzaná

Slovenky sa predstavia proti Španielkam v baráži o MS 2015: Medzi hádzanárkami aj Michalovčanky

Slovenské hádzanárky čaká v nedeľu v Las Palmas prvý diel baráže MS 2015 proti domácemu Španielsku. Medzi dievčatami zabojujú aj šikovné Michalovčanki, ktoré sa dostali do nominácie.

Ilustračný obrázok k článku Slovenky sa predstavia proti Španielkam v baráži o MS 2015: Medzi hádzanárkami aj Michalovčanky
Zdroj: TASR

Zverenky trénera Dušana Poloza chcú na pôde vysokého favorita v nedeľu uhrať prijateľný výsledok, ktorý by im pred budúcotýždňovou odvetou v Šali dával šance na postup na decembrový svetový šampionát do Dánska. Stretnutie sa začne o 15.00 SELČ, v priamom prenose ho vysiela Sport1 TV. „Bude to jeden z najťažších dvojzápasov, aké kedy Slovensko hralo,“ zdôraznil reprezentačný kouč Dušan Poloz pred konfrontáciou s aktuálnymi vicemajsterkami Európy.

Slovenky pôjdu naplno

Poloz mal v príprave k dispozícii širší 20-členný káder, v piatok popoludní ho plánoval zúžiť na zápasovú šestnástku. Minulý týždeň absolvoval tím sústredenie vo Vysokých Tatrách zameraný na fyzickú kondíciu, od pondelka bola už v Piešťanoch na programe herná príprava.

„Španielky sú veľmi silné, pôsobia v kvalitných tímoch. My také hráčky nemáme, ale budeme sa spoliehať na kolektívny duch, ktorý v našom družstve je. Nehovorím, že to bude na favorita stačiť, iba môžem sľúbiť, že dievčatá do toho pôjdu naplno. Hrá sa na dva zápasy, čo je samozrejme lepšia pozícia pre favorita, keďže za 120 minút sa kvalita prejaví viac,“ myslí si tréner.

Ako ďalej povedal, španielky patria už dlhšie medzi svetovú elitu, okrem striebornej pozície na ME 2014 skončili tretie na OH 2012 i MS 2011. V ich nominácii na duely so Slovenskom figuruje až sedem hráčok z francúzskej ligy, ktorá je považovaná za najsilnejšiu na svete.

Súper ťažkého kalibru

Španielky sú podľa Poloza jeden z najkvalitnejších súperov, akého sme mohli dostať. Ťažšie už by boli iba majsterky Európy Nórky. „Španielky majú strelkyne, majú pivotky, majú všetko a keď im to dovolíme a budú v topforme, môžu nám dať aj 40 gólov. Bude to teda predovšetkým o obrane, musíme z nej jednoducho urobiť ‚betón‘. Hráme predsa s druhým najlepším tímom na kontinente,“ vysvetlil zápasový plán Poloz.

Jedna z opär slovenského tímu Lýdia Jakubisová z bundesligového Thüringer HC o sile súpera vie: „Nejaké hráčky poznám, majú skvelé individuality. Obrana bude základ, ak ubránime ich najväčšie opory v hre jedna na jednu, tak to bude pre nás dobrý základ. Som optimistka, po majstrovstvách Európy si už viac veríme, že dokážeme niečo uhrať.“ Ďalšia krídelníčka Lucia Súkenníková dodala:*** „Ak sa nám podarí ubrániť stred, môžeme pomýšľať na úspech. Verím, že výsledok zo Španielska bude taký, že v odvete v Šali príde plná hala a my vyhráme.“*** Slovenky odletia na Kanárske ostrovy v sobotu ráno.

V nominácii štyri Michalovčanky

Baráž o MS 2015 v hádzanej žien rozhodujú Andorka, Hucker z Maďarska.

Širšia nominácia hádzanárok SR na baráž MS so Španielskom:

Brankárky: Žaneta Tóthová (Stella Saint-Maur/Fr.), Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce), Adriana Medveďová (Bemaco Prešov)

Pivotky: Andrea Czaniková (HC Trier/Nem.), Dominika Horňáková (Iuventa Michalovce), Eva Minárčiková (Sokol Poruba/ČR)

Krídelníčky: Lýdia Jakubisová (Thüringer HC/Nem.), Lucia Súkenníková (Baník Most/ČR), Alžbeta Rechtorisová, Diana Tomášechová (obe Sokol Poruba/ČR), Réka Bíziková (Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Katarína Dubajová (Olimpia-Beskid Nowy Sacz/Poľ.), Silvia Szücsová (SVG Celle/Nem.), Martina Školková (Cercle Dijon Bourgogne/Fr.), Petra Beňušková (Stella Saint-Maur/Fr.), Simona Szarková (Baník Most/ČR), Monika Rajnohová (Slavia Praha/ČR), Tetyana Trehubová, Marianna Rebičová (obe Iuventa Michalovce), Klaudia Michnová (HK Slávia Partizánske)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM