Zuzana Ročeňová Rôzne

Smelé plány zemplínskej dedinky: Neďaleko Šíravy má vyrásť relax zóna aj s rybníkom!

Blízko vodnej nádrže Zemplínska šírava možno vyrastie nová rekreačno-oddychová zóna. Obec ležiaca pri vodnej nádrži plánuje bývalú čiernu skládku premeniť na pokojné miesto s rybníkom.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány zemplínskej dedinky: Neďaleko Šíravy má vyrásť relax zóna aj s rybníkom!
Zdroj: TASR

Bunkovce (okres Sobrance) ležia neďaleko vodnej nádrže Zemplínska Šírava. Obec je členom občianskeho združenia Medzi riekami združujúceho 13 samospráv z regiónu. V minulom roku spracovalo spoločne s odborníkmi a verejnosťou integrovaný plán využitia územia, kde zohrávajú významnú úlohu princípy ekologického a vodohospodárskeho manažmentu.

Obec v uplynulých dňoch ukončila na svojej pôde realizáciu ekologického projektu orientovaného na protipovodňovú ochranu a zadržiavanie vody. Podieľali sa na ňom spoločne samospráva, miestni nezamestnaní, mládež, ale aj seniori z Jednoty dôchodcov Slovenska.

Bunkovčianska ,,rika“ ako nová rekreačná oblasť

Východoslovenská obec sa v súvislosti s integrovaným plánom v tomto roku pustila do revitalizácie miestneho toku, ktorý nazývajú Bunkovčania rika. V minulosti sa tam chodili korčuľovať, no v posledných rokoch bola známa skôr ako nelegálna skládka odpadu. Vodu v koryte pozorovali iba zriedka.

„Obec Bunkovce vďaka podpore 1500 eur z grantového programu Nestlé pre vodu v krajine vyviezla z riky množstvo rokmi nahromadeného odpadu, priestor bol vyčistený a brehy spevnené novou zeminou. Keďže sú do riky stále zaústené viaceré priepuste a jarky, voda tu bude môcť prirodzene vsakovať a nebude odvádzaná z krajiny preč,“ informovali z Nadácie Ekopolis, ktorá grantový program spolu so spomínanou spoločnosťou vyhlásila.

Zrevitalizovaná „rika“ bude možno v nasledujúcom období zohrávať zároveň významnú úlohu pri rozvoji obce. Starosta Bunkoviec Václav Ličko uviedol, že samospráva plánuje v blízkosti toku časom postaviť novú rekreačno-oddychovú zónu s rybníkom napájaným z neďalekej riečky Okna. Obec sa bude uchádzať o finančnú podporu tohto projektu z externých zdrojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM