Správy

Solidarita po ničivom tornáde na Morave: Košický kraj pošle 30-tisíc eur

Pomocnú ruku susednému Česku, ktoré sa spamätáva z ničivého tornáda podá aj košická župa.

Ilustračný obrázok k článku Solidarita po ničivom tornáde na Morave: Košický kraj pošle 30-tisíc eur
Zdroj: TASR/Vladimír Miček

Finančnú nenávratnú výpomoc v sume 30-tisíc eur Juhomoravskému kraju v Českej republike v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Podľa uznesenia ide o prejav solidarity s ľuďmi južnej Moravy, ktorých 24. júna postihli ničivé búrky a tornádo.

Susedská pomoc

„Vzhľadom k tomu, že ide o bratský český národ, s ktorým má Slovensko vynikajúce susedské vzťahy a spolu sme žili viac ako 70 rokov v jednom štáte, táto iniciatíva je opodstatnená,“ uviedol poslanec Emil Ďurovčík, ktorý návrh pomoci na rokovaní predložil.

Pôvodne malo ísť o pomoc v sume 10-tisíc eur, poslanec Martin Smrčo to navrhol zvýšiť na 30-tisíc eur. Za takéto uznesenie hlasovalo 51 poslancov, nikto nehlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

„Je to symbolická pomoc, berieme to ako prejav solidarity po naozaj nevídanej katastrofe z minulého týždňa,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka pre novinárov. Keďže návrh vznikol tesne pred zasadnutím zastupiteľstva, nevedel upresniť, z akej časti rozpočtu peniaze pôjdu. „Zatiaľ neviem povedať, z ktorej položky to bude,“ konštatoval.

Obrovské škody aj obete

Prírodná katastrofa zasiahla oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave. Zomrelo najmenej päť ľudí, zranenia utrpelo viac ako sto ďalších. Obce hlásia poškodenie stoviek domov, desiatky z nich budú musieť zbúrať. Výrazné materiálne škody vznikli aj na ďalšom majetku ľudí, právnických subjektov a spoločenstiev, ako i na úrode poľnohospodárskych plodín a zeleni.

Spúšť, ktorú po sebe tornádo zanechalo si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Aktuálne správy zo Slovenska

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM