Rôzne

Špacirki lákajú stále viac ľudí: Program je od pondelka do soboty

Cesty Za legendou, Príbehy šľachtických rodov, Po miestach a stopách rytiera Alberta, Do divokej prírody Karpát či Popri schengenskej hranici, sú pripravené počas letnej turistickej sezóny aj auguste.

Ilustračný obrázok k článku Špacirki lákajú stále viac ľudí: Program je od pondelka do soboty
Zdroj: TASR

Špacirki po okoľici vznikli pred niekoľkými rokmi. Podarilo sa im podchytiť návštevy domácich a zahraničných turistov v regióne dolného Zemplína. Tematické cesty trvajú približne tri až štyri hodiny so začiatkom o 9.00 h. Naplánované sú na každý deň v týždni. Konajú sa iba vtedy, keď sa prihlási dostatočný počet ľudí.

Sprevádza historik

Všetkými trasami turistov sprevádza historik, ktorý sa aj venuje výskumu tohto regiónu. „Najväčší záujem bol zo strany miestnych ľudí,“ zaspomínal na predchádzajúce roky historik Matej Starják. Na otázku, prečo to tak je, keďže tam bývajú a mali by tento región poznať, domáci poväčšine odpovedali, že žijú dlhodobo v zahraničí a chceli ľuďom vonku porozprávať o zaujímavostiach, ktoré v miestach, odkiaľ pochádzajú, sú.

Špacirki po okoľici majú preto podľa Starjáka aj edukatívny rozmer. „Tým ľuďom, ktorí prevažne pracujú v zahraničí, prezentovali aj to, že tu v regióne Zemplína máme čo ukázať a sú tu pamiatky nielen regionálneho, ale niektoré aj celoslovenského, európskeho či celosvetového významu,“ zdôraznil.

Program

Program od pondelka do soboty je, ako ďalej historik uviedol, stabilný, nedeľa je pohyblivá. Vlani Špacirki po okoľici absolvovalo počas leta vyše 1000 ľudí.

„Bolo to na požiadavku turistov, lebo nie každý má počas letných prázdnin dovolenku a viacerí, najmä miestni, si chceli prejsť všetky tematické trasy a keďže minulý rok bola nedeľa venovaná iba téme Popri schengenskej hranici, vyšli sme im v ústrety a nedeľa sa strieda,“ vysvetlil historik.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM