Správy Samospráva

Spolupráca Michaloviec a Užhorodu prináša ovocie: Zavítajte do Galérie pod nebom

V Michalovciach už vo štvrtok otvoria Galériu pod nebom. Stane sa tak na námestí. Ide o ďalšie ovocie, ktoré priniesla cezhraničná spolupráca.

Ilustračný obrázok k článku Spolupráca Michaloviec a Užhorodu prináša ovocie: Zavítajte do Galérie pod nebom
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrý sused je lepší ako rodina, hovorili už naši predkovia. Platí to aj o hraničných susedoch. Na východe krajiny delí Michalovce od Ukrajiny stokilometrová hranica. Práve s Ukrajinou uskutočnilo naše mesto projekt cezhraničnej spolupráce. Jednu z noviniek uvidíte na vlastné oči na našom námestí.

Galérie pod nebom

Jednou z aktivít, ktorá má za cieľ prezentovať spoločný cezhraničný región sú Galérie pod nebom v meste Užhorod a aj v meste Michalovce. „Sú výbornou možnosťou prezentácie, keďže takéto galérie sú prístupné 24 hodín 7 dní v týždni. Boli financované z dodatočného grantu,“ informovala hovorkyňa mesta Michalovce Iveta Palečková. Pri príležitosti otvorenia galérií bol vyrobený aj spoločný album obsahujúci fotografie oboch výstav. Otvorenie Galérie pod nebom sa v Michalovciach uskutoční vo štvrtok 20. apríla o 9.30 hod. Fotografie si budete môcť pozrieť priamo pri malej fontáne pod Mestským úradom v Michalovciach.

Má to byť lákadlo

Mesto dúfa, že aj takáto aktivita priláka viac návštevníkov na oboch stranách krajín, či už do Užhorodu alebo do Michaloviec. „Dúfame, že prezentácia Michaloviec, Zemplína, Užhorodu a Zakarpatskej Ukrajiny, rôznymi formami prostredníctvom výstupov projektu, prispeje k zvýšeniu návštevnosti oboch regiónov, k zintenzívneniu cestovného ruchu oboch krajín, k vzájomnému poznaniu a inšpirácii,“ uviedla Iveta Palečková. Výsledky projektu sa prezentovali aj na spoločnej aktívnej prezentácii regiónov na medzinárodných výstavách cestovného ruchu a v Kyjeve.

Výstupom projektu sú taktiež inštalované informačné obojstranné tabule s mapami a s QR prepojením na ostatné vytvorené zdroje v rôznych častiach oboch miest. Päť tabúľ sa nachádza v Michalovciach na autobusovej stanici, Námestí slobody, na uliciach Kuzmányho a Hviezdoslavovej. Desať tabúľ sa nachádza v meste Užhorod.

Boli vytvorené aj filmové dokumenty o regiónoch v troch jazykových mutáciách. Sú prístupné na web portáloch, na nainštalovaných serveroch, infokioskoch. Filmy sú vytvorené v 12 minútových verziách, ale aj formou krátkych reklamných šotov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM