Samospráva

Stačí nápad a z 52 tisícového balíku radnice môžeme čerpať aj my: Dokedy treba podať projekt?

Michalovská samospráva sa aj v tomto roku rozhodla podporiť verejnoprospešné projekty. Vo svojom rozpočte vyčlenila na tento účel tisícky eur. Na čo všetko sa plánujú využiť?

Ilustračný obrázok k článku Stačí nápad a z 52 tisícového balíku radnice môžeme čerpať aj my: Dokedy treba podať projekt?
Zdroj: TASR

Maximálna výška nového dotačného balíka je v porovnaní s vlaňajškom rovnaká. „V roku 2014 sme prerozdelili 101 subjektom sumu 51.950 eur,“ uviedla hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková. Na tento účel v roku 2015 vyčlenila michalovská samospráva vo svojom rozpočte 52 000 eur.

Výzvu na predkladanie nových žiadostí zverejní podľa slov hovorkyne samospráva na prelome januára a februára tohto roka. Jednotlivé subjekty budú mať následne na ich podanie niekoľko týždňov, pričom do podateľne mestského úradu musia byť doručené najneskôr 28. februára, do 14.00 hod.

Dotácie na školstvo, zdravotníctvo či cirkev

O získanie podpory na verejnoprospešnú činnosť sa môžu uchádzať zástupcovia cirkevnej obce, ako aj právnické a fyzické osoby z oblastí školstva, záujmových činností či zdravotníctva. V prípade, ak podá jednotlivec či organizácia viacero žiadostí, dotácia môže byť poskytnutá iba na jednu z nich.

Celkovú sumu finančných prostriedkov určených na dotácie odobruje pri schválení rozpočtu mesta na príslušný rok mestské zastupiteľstvo (MsZ). Konkrétnu výšku podpory pre jednotlivých žiadateľov následne navrhuje prideliť mestská rada na základe odporúčaní komisií zriadených pri MsZ.

Podávať žiadosti môžu právnické i fyzické osoby

V prípade právnickej osoby nakoniec schvaľuje výšku poskytnutých dotácií do 990 eur samostatne primátor mesta. Pri rozhodovaní o poskytnutí sumy nad túto hodnotu sa riadi stanoviskom mestskej rady. Podobný režim je v praxi zavedený pri schvaľovaní podpory aj pre fyzické osoby, a to do 330 eur i nad túto hodnotu.

Prvý muž miestnej samosprávy si z celkového objemu financií vyčlenených na dotácie zároveň vytvára rezervu na úrovni 10 percent, ktorú môže poskytnúť na financovanie verejnoprospešných projektov operatívne aj v priebehu roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM