Rôzne

Stala sa najvýznamnejším pútnickým miestom Zemplína: Dedinku pri Šírave navštevujú ľudia z celého Slovenska

V regióne Zemplína môžeme nájsť viacero zaujímavých pútnických miest. Dedinka pri Šírave je však niečím výnimočná. Každoročne priláka niekoľko tisícok pútnikov zo širokého okolia i celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Stala sa najvýznamnejším pútnickým miestom Zemplína: Dedinku pri Šírave navštevujú ľudia z celého Slovenska
Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko tisícok ľudí putuje každoročne k pútnickému miestu v obci Klokočov. Veriaci nielen zo širokého regiónu, ale aj zo všetkých kútov Slovenska sa na mieste zasvätenom Panne Márii stretávajú v letných mesiacoch.

Zo všetkých kútov krajiny

Každoročne desiatky tisíc ľudí navštívi zemplínsky Klokočov. Dôvodom ich veľkého presunu je odpust na jednom z najvýznamnejších pútnických miest Zemplína. Klokočov patrí k významnejším pútnickým miestam pre zázrak, ktorý sa tam v minulosti mal odohrať a cirkev ho uznala. Za ním putujú ľudia nielen z východného Slovenska, ale zo všetkých kútov krajiny.

Každoročne tam slávia veriaci dvojdňovú slávnosť modlitbami, spevom i spoveďou. Exarchátna odpustová slávnosť sa uskutočnuje na mariánskom pútnickom mieste. Aj preto sem v lete vždy mieria tisíce pútnikov na Uspenský sviatok vzdať úctu Klokočovskej Panne Márii na odpustových slávnostiach. Klokočovský odpust patrí medzi najväčší odpust v Košickej eparchii gréckokatolíkov.

Ikona posiata drahokamami

Podľa legendy v 17. storočí bol Klokočov malou dedinkou so 150 obyvateľmi. Ako zverejnila klokočovská farnosť, v roku 1670 počas kuruckých vojen sa miestni ukryli pred rabovaním do dreveného chrámu. Keď sa kuruci priblížili, tvár Bohorodičky na ikonstase sa zatemnila a začala slziť. Keď vojaci na druhý deň kostol podpálili, ikona zostala nepoškodená. A tak sa začala jej dobrodružná cesta.

„Najprv ju previezli do mestskej klenotnice v Prešove, odtiaľ ju Žofia Bátoriová preniesla do Mukačeva na svoj hrad, v roku 1688 už bola ikona vo Viedni a v roku 1692 v Turecku, aby sa odtiaľ vrátila v roku 1705 na mukačevský hrad,“ zverejnila Gréckokatolícka farnosť Klokočov. V roku 1711 ju cisárski vojaci previezli opäť do Viedne. V roku 1769 nariadila Mária Terézia vyrobiť kópiu, ktorú dala preniesť do Prešova.„Ikona Bohorodičky v chráme v Klokočove je druhou kópiou, kde je originál nie je známe.“ Originál bol posiaty drahokamami, perlami a zlatom a zrejme preto, lákalo ľudí zmocniť sa ho.

Môže vás zaujímať:

Odpust v dedinke na Zemplíne pritiahol 17 tisíc ľudí: Pre toto je Klokočov pre veriacich tak významný!

Šírava sa chystá na leto: Vieme, do čoho investovali v stredisku Klokočov aj ako odpália sezónu!

Známa vinohradnícka dedina Zemplína láka návštevníkov: Ak milujete víno, hneď zbystrite pozornosť!

Tisíce pútnikov mieria k Šírave: Klokočovský odpust očakáva okolo 25 000 ľudí

Do Kločova každoročne putujú tisícky ľudí
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM