VOCH Správy Rôzne

Starosta Vŕbnice neskrýva radosť z výsledkov testovaných ľudí na koronavírus, FOTO

Všetkých 117 vzoriek testovania na nový koronavírus odobratých v sobotu v obci Vŕbnica v okrese Michalovce bolo negatívnych.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Vŕbnice neskrýva radosť z výsledkov testovaných ľudí na koronavírus, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Potvrdil to starosta Jaroslav Tokár s tým, že tak naďalej evidujú sedem potvrdených prípadov nákazy. V povinnej domácej karanténe je takmer polovica obce.

Neskrýval radosť

„Neskrývam radosť, potešilo ma to. Čakal som, že budú nejaké problémy a niekto vyskočí, ale chvalabohu zo 117 testovaných sú všetky výsledky negatívne,“ uviedol.

Pri výbere testovaných podľa jeho slov zavážilo aj odporúčanie krízového štábu a obecných poslancov. Prevažne išlo o rodinu a blízkych ľudí, ktorí s doposiaľ pozitívne testovanými mohli byť v kontakte.

Domáca karanténa

V súčasnosti je v povinnej domácej karanténe približne 400 až 500 obyvateľov obce, podľa starostu je ešte prísnejšia.

„Občania budú musieť dávať dvakrát väčší pozor než doteraz, ešte sme len začali. To, že máme dobré výsledky neznamená, že sa nemôžeme nakaziť. Stosedemnásť ľudí neznamená, že je zdravá celá obec,“ dodal Tokár. V obci sú od nedele (19. 4.) prítomné aj hliadky policajtov a vojakov.

Preventívne testovanie

Vo Vŕbnici žije približne 1000 obyvateľov, z toho je 80 až 90 percent Rómov. Z prvého testovania z 15. apríla bolo podľa neho z 38 odberov sedem pozitívnych. Ako dodal, išlo o repatriantov z Čiech a Veľkej Británie.

Preventívne testovanie na nový koronavírus v mestách a obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa počas uplynulého víkendu uskutočnilo na siedmich miestach Prešovského a ôsmich Košického kraja.

Ako vyplynulo z vyjadrení oslovených starostov, výsledky najviac očakávali práve vo Vŕbnici.

Foto návrat do obce Vŕbnica
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM