Ondrej Petričko Rôzne

Zemplínska šírava má za sebou jednu z najlepších sezón za posledných 20 rokov!

Len prednedávnom skončila letná sezóna, ktorej tento rok počasie naozaj prialo. Spokojní boli hlavne ľudia, ktorí leto milujú a mohli sa do sýtosti vyblázniť pri vode. Spokojnosť neskrývajú ani starostovia obcí, v ktorých správe sú strediská na Šírave a Vinianskom jazere.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínska šírava má za sebou jednu z najlepších sezón za posledných 20 rokov!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Starostka obce Klokočov si sezónu pochvaľuje. „Na to, že prognózy boli pred letom veľmi nepriaznivé, je to nakoniec uspokojujúce. Tržby tomu nenasvedčujú, dosť veľa ľudí využívalo kúpanie zdarma vo vodách Zemplínskej šíravy, ale návštevnosť bola pekná,“ zhodnotila.

Počasie sezóne prialo

Podľa slov starostky pomohlo sezóne hlavne veľmi priaznivé počasie a čistá voda v Zemplínskej šírave. „Víkendy boli silné, dosť návštevníkov prichádzalo po 15.00 hod. kedy sme mali zľavy na vstupy, nebola núdza o kempujúcich, pravidelne prichádzajú hlavne Nemci a Holanďania, vracajú sa tu a sú spokojní. Podľa našich pozorovaní sú na vzostupe aj vodné športy.“

Nie každý si podľa nej môže dovoliť vycestovať do zahraničia a preto si títo ľudia vyberali skôr pobyt pri vode v blízkosti domova. Napriek vysokému počtu návštevníkov, neboli tržby rekordné. „Kúpyschopnosť obyvateľstva klesá, ľudia využívajú viac to, čo je zadarmo, lebo napríklad také mamičky s deťmi si nemôžu dovoliť častokrát platené služby,“ povedala starostka.

Strediská v správe Kaluže navštívilo 650 000 ľudí

Obec Kaluža, v správe ktorej sú strediská Kaluža, Kamenec a Medvedia hora, zažila tiež výbornú sezónu. „Celkovo nás navštívili okolo 650 000 rekreantov. Toto bola jedna z najlepších sezón za posledných 20 rokov,“ zhodnotil starosta obce Kaluža Ján Čuchran.

V čom vidí príčiny tejto vysokej návštevnosti? „Bolo to dané jednak počasím, ale aj tým, že konečne neboli problémy s elektrinou, vodou alebo sociálnymi zariadeniami, lebo to všetko sa za tie roky podarilo zrekonštruovať.“

Ani Vinianske jazero nemalo núdzu o návštevníkov

„Sezónu hodnotím vynikajúco oproti ostatným, lebo počasie urobilo svoje. Bolo teplo, slnečno, voda boa super, takže ľudí bolo dosť,“ povedal Jozef Kráľ, starosta obce Vinné. Táto obec má v správe stredisko Hôrka na Zemplínskej šírave a Vinianske jazero nad obcou. Aj oni spozorovali, že ľudia stále častejšie trávia dovolenky na Slovensku. „Podľa nás ľudia každým rokom viac dovolenkujú doma, nevieme či je to počasím, alebo tým, že zahraničie už spoznali.“

So sezónou vládne vo Vinnom spokojnosť, ale… „Samozrejme, nie je to stopercentné, stále je čo riešiť, ale keď to porovnávam s ostatnými rokmi, tak sezóna bola výborná,“ uzavrel starosta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM