Zuzana Ročeňová Iné športy

Šťastie turistov z Michaloviec: Výnimočne im praje počasie a... narazili na zázrak plný vitamínu C

Uplynulý víkend členov najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista na čele s malým (veľkým) Adamkom, opäť vylákal do prírody. Tentoraz si to namierili do známej hrnčiarskej obce Pozdišovce.

Ilustračný obrázok k článku Šťastie turistov z Michaloviec: Výnimočne im praje počasie a... narazili na zázrak plný vitamínu C
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Pozdišovce sa nachádza približne 7 km juhozapadným smerom od mesta Michalovce. Obec je známa hlavne kvôli pozdišovskej keramike. ,,Osídľovanie sa tu začalo už v praveku a prvá písomnosť je z roku 1 315. Najstaršia zmienka o hrnčiarstve u nás z roku 1 416, je tiež odtiaľ,“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda KST Turista Michalovce.

Šípková pešia túra

Úvodnými krokmi smerovali ku ,,gaštanici“, gaštanovej aleji jedlých gaštanov. Avšak z typický jesennej pochúťky sa im nepodarilo nájsť takmer nič. Pre zmenu narazili na množstvo červených zrelých šípok. Zázrak plný vitamínu C si každý nazbieral, vďaka čomu pomenovali akciu na Šípkovú pešiu túru. Pomalým ktorom vystúpili na Ortáň, kde sa im naskytol pekný výhľad na mesto Michalovce s dominantou- Hrádkom.

Cestou naspäť popri záhradkovej osade Jazierko prešli úhľadnou ulicou obce, k pamätníku významných osobností, pôsobiacich v tejto obci. Túru ukončili pri neskoro renesančnom kaštieli postavenom v roku 1648, na základoch niekdajšieho stredovekého hradu.

V zdravom tele zdravý duch

,,V poradí už šiestemu poprázdninovému podujatiu, na ktorom sa NM KST T zúčastnili výnimočne prialo počasie, keď na každej túre bolo nádherné úplné bezoblačné modré nebo, skoro vždy bezvetrie a teploty také jesenné od 2 ºC ráno až po 25 ºC popoludní. Prechádzkami po prírode rôznorodo meniacej farby pozorujúc pri tom lietajúce pavučinky babieho leta sa držia hesla mens sana in corpore sano,“ zhodnotil Anton Hasák.

Mens sana in corpore sano. • V zdravom tele zdravý duch.

Michalovskí turisti navštívili hrnčiarsku obec Pozdišovce
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM