Aktualizované Správy

STRACH z elektrárne: Po obsadení Černobyľu hlási Ukrajina zvýšenú úroveň radiácie!

Ukrajinský úrad pre jadrovú energiu v piatok uviedol, že zaznamenal zvýšenú mieru radiácie v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ.

Ilustračný obrázok k článku STRACH z elektrárne: Po obsadení Černobyľu hlási Ukrajina zvýšenú úroveň radiácie!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Ťažká technika

Údaje z automatizovaného systému monitorovania radiácie SaveEcoBot – ktoré sú dostupné online – potvrdzujú, že kontrolné úrovne gama žiarenia boli prekročené na značnom počte pozorovacích bodov v uzavretej zóne (Exclusion Zone).

Úroveň žiarenia však nedosahuje kritickú úroveň. Oblasť vo štvrtok ovládli ruskí vojaci.

Odborníci nárast radiácie pripísali „narušeniu rádioaktívnej pôdy v dôsledku pohybu veľkého množstva ťažkej vojenskej techniky cez oblasť“. To zrejme spôsobilo uvoľnenie kontaminovaného rádioaktívneho prachu do ovzdušia.

Ukrajinské úrady uviedli, že Rusko obsadilo elektráreň a jej okolitú zónu po štvrtkových „zúrivých bojoch“.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že ruské jednotky chránia elektráreň, aby zabránili možným „provokáciám“. Konašenkov však trval na tom, že úrovne radiácie v oblasti nie sú zvýšené.

Monitoring na Slovensku

Aktualizované 18:00 Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR na Slovensku nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne. Krajine podľa úradu nehrozí riziko pre zvýšenú radiáciu v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na Ukrajine. Pre TASR to uviedla riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová.

ÚJD sa odvoláva aj na dostupné informácie zdieľaných cez systém USIE, podľa ktorých bola zaznamenaná zvýšená úroveň radiácie vo vylúčenej zóne jadrovej elektrárne Černobyľ.

„Predpokladáme, že zvýšenie radiácie je spôsobené pohybom ťažkej techniky, ktorá rozrušila povrch a uvoľnila častice usadené v pôde v okolí permanentného krytu havarovaného bloku. Rádionuklidy, ktoré sa tam nachádzajú, určite nemôžu spôsobiť závažnú kontamináciu v okruhu väčšom ako 30 kilometrov (konzervatívny odhad),“ uviedla Vachová.

Z toho podľa ÚJD vyplýva že pre Slovensko nehrozí zvýšenie rizika a na území SR nebolo zaznamenané zvýšenie radiačnej úrovne.

„Radiačnú situáciu v SR permanentne sleduje radiačný monitoring Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) a Úradu verejného zdravotníctva SR,“ podotkla riaditeľka. ÚJD deklaruje, že dôsledne monitoruje situáciu spôsobenú vojenským konfliktom na Ukrajine.

Foto: archív, TASR


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM