Rôzne

Sudov s PCB látkami môže byť podľa rezortu vnútra viac. Ako budú prebiehať záchranné práce?

Miestami, na ktorých sa budú záchranné práce realizovať, sú provizórne sklady starej teplárne a ošipárne a tiež lokalita v lesnej zvernici.

Ilustračný obrázok k článku Sudov s PCB látkami môže byť podľa rezortu vnútra viac. Ako budú prebiehať záchranné práce?
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Približne 500 ton toxického odpadu uloženého v nezabezpečených sudoch nachádzajúcich sa v oblasti bývalého štátneho podniku Chemko Strážske v troch lokalitách nemusí byť podľa hovorcu Ministerstva vnútra (MV) SR Petara Lazarova konečné množstvo PCB látok spôsobujúcich kontaminácie inkriminovaného územia.

Súčasťou aj prieskum

Miestami, na ktorých sa budú záchranné práce v pôsobnosti ministerstva vnútra realizovať, sú provizórne sklady starej teplárne a ošipárne a tiež lokalita v lesnej zvernici.

„V Chemko Strážske bolo od roku 1959 do roku 1989 pod značkami Delor, Hydelor a Delotherm vyrobených približne 22 000 ton PCB látok, z ktorých približne polovica bola predmetom exportu do zahraničia a polovica zostala na území bývalého Československa,“ uviedol Lazarov s tým, že skutočné množstvo uloženého toxického odpadu v riešenej lokalite má potvrdiť prieskum, ktorý je takisto súčasťou záchranných prác.

Aký bude ďalší postup?

Prioritným cieľom záchranných prác realizovaných na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie „je zabrániť ďalšiemu šíreniu PCB látok zo všetkých identifikovaných lokalít do okolitého prostredia, a tým eliminovať potenciálny zdroj ohrozenia zdravia obyvateľstva“, ako vysvetlil Lazarov.

Zároveň ubezpečil, že celý proces bude podliehať kontrole s tým, že pokiaľ by došlo k zisteniam vo vzťahu k možným zdravotným rizikám či potrebe zavedenia opatrení, komunikácia s verejnosťou bude zabezpečovaná prostredníctvom obcí a príslušných orgánov verejného zdravotníctva.

Po tom, ako dôjde k odstráneniu sudov s toxickým odpadom, prevezme dohľad nad sanáciou územia ministerstvo životného prostredia. Ako Lazarov uzavrel, štátne inštitúcie budú aj potom zabezpečovať monitoring zdravia osôb a tiež obsahu PCB v niektorých živých organizmoch a v živočíšnych produktoch.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s odstránením a likvidáciou nezabezpečených sudov s PCB látkami vyhlásili v stredu 22. januára o 15:00 hod. prednostovia okresných úradov v sídlach oboch východoslovenských krajských miest.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM