Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Toto sú najlepšie chatové oblasti

Najviac na dračku idú rekreačné domy a chalupy v blízkosti Michaloviec. Domáci skrátka milujú “slovenské more” v podobe Zemplínskej Šíravy a oceňujú aj priaznivé ceny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Toto sú najlepšie chatové oblasti
Zdroj: TASR

Kedysi bolo chalupárstvo jedným z najrozšírenejších koníčkov Čechov a Slovákov. Pre mnohých to však bola skôr z núdze cnosť, pretože komunistický režim nedovoľoval voľne cestovať k moru, či kamkoľvek do zahraničia. Kto už získal rekreačný poukaz aspoň do Rumunska, alebo rovno do vysnívanej Juhoslávie, poriadne zaň aj zaplatil. Ľudia teda objavovali najmä krásy domácej turistiky a ak mali nejaké úspory, často ich investovali do kúpy chatky. Chalupárstvo však nie je mŕtve ani dnes, keď už sa do sveta dá slobodne cestovať. Najvychytenejšie rekreačné lokality na Slovensku popisuje portál Emerging Europe.

Michalovce sú top!

“Rekreačné nehnuteľnosti na východe Slovenska sú medzi domácimi investormi čoraz populárnejšie,” píše Emerging Europe. Najžiadanejšie sú vraj chalupy v blízkosti Michaloviec. Portál cituje realitného analytika Martina Lazíka, podľa ktorého sa tamojší dopyt po nehnutelnostiach zvýšil medziročne o 20 percent.

S príchodom letnej sezóny stúpol aj apetít slovenských chalupárov. Podľa portálu sa záujem o kúpu domu alebo chaty v blízkosti Michaloviec zvýšil v máji až o polovicu. “Dôvodom je najmä Zemplínska Šírava, ktorá je dlhodobo významnou rekreačnou oblasťou pre celé východné Slovensko,” cituje Lazíkove slová Emerging Europe.

Západ zaostáva

Dopyt po kúpe rekreačných nehnuteľností rastie aj na západnom Slovensku, ale stále je to menej ako na Zemplíne. Dôvodom sú podľa portálu najmä ceny služieb. Dobre sa najesť a napiť je na východe stále o dosť lacnejšie ako v mnohých iných častiach Slovenska smerom na západ.

V hitparáde záujmu o kúpu chalupy je na druhom mieste Modra, kde sa dopyt v porovnaní s minulým rokom zvýšil o 35 percent. Lákadlom je najmä turistika v lesoch Malých karpát a blízkosť hlavného mesta. Na treťom mieste skončila Terchová, ktorá sa podľa portálu celkovo prepadla z pôvodne prvej priečky.

Rastie však záujem o Senec, kde sú atraktívne možnosti kúpania a vodných športov na Slnečných jazerách. Výhodou je aj poloha kúsok od Bratislavy. Senecké nehnuteľnosti tak skončili na štvrtej priečke s medziročným rastom o 30 percent. Emerging Europe dodáva, že ceny rekreačných nehnuteľností najviac rástli v žilinskom regióne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM