Tomáš Šuhajda Rôzne

Takto dnes vyzerá Domaša! Situáciu riešia vodohospodári, bude v lete dosť vody?

Pozrite si aktuálne foto z Domaše, oblasť Dobrá! Na množstve vody sa odzrkadlil priebeh tohtoročnej zimy. Situáciu riešia vodohospodári, bude v lete dosť vody?

Ilustračný obrázok k článku Takto dnes vyzerá Domaša! Situáciu riešia vodohospodári, bude v lete dosť vody?
Zdroj: Dnes24.sk

Vodohospodári sa po rokovaniach so zástupcami Odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove, rozhodli dočasne znížiť odtok vody z vodnej nádrže Domaša.

To by malo obmedziť ďalšie vyprázdňovanie Domaše. Odtok znížili z 4,25 na 2,5 kubického metra za sekundu. Tento režim plánujú zachovať do konca marca. „Od 1. apríla, ak by sa výška hladiny zodvihla na kótu 160 m. n. m, tak by sa vypúšťanie upravilo na pôvodný sanitárny prietok 4,9 kubického metra za sekundu,“ ozrejmil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Pomôže dážď?

Vodohospodári dúfajú, že k naplneniu Domaše v dostatočnom predstihu pred letnou sezónou prispeje okrem spomínaného opatrenia aj dážď.

„Všetko ukážu nasledujúce týždne a mesiace. Napríklad len v jednom týždni od 10. do 16. februára pri zrážkach stúpla hladina o jeden meter, takže všetko bude závisieť od intenzity zrážkovej činnosti,“ podotkol hovorca SVP.

Pre letnú rekreáciu je už prijateľná a príjemná nadmorská výška hladiny na úrovni 159 m. n. m., na dosiahnutie tohto čísla sú potrebné približne tri metre.

Domaša marec 2014
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM