Ľubomír Hudačko Kultúra

Takýto úspech iste nečakali: Film východniarov smeruje až do Hollywoodu!

Ich krátky film Missing Memories zvíťazil v rámci celosvetovej sútaže 48 FILM Project o najlepší krátkometrážny film za rok 2014 v kategórii People´s Choice. Vo februári pri slávnostnom odovzdávaní cien sa bude dielo východniarov premietať priamo v Hollywoode!

Ilustračný obrázok k článku Takýto úspech iste nečakali: Film východniarov smeruje až do Hollywoodu!
Zdroj: Dnes24.sk

Z Medzian až do Hollywoodu! Nadšenci filmovej tvorby majú pred sebou veľkú udalosť, ich film sa bude premietať priamo v preslávenom mieste. Stane sa tak už 24. februára 2015, na rovnakom mieste sa umiestnil aj americký film Hiccups.

„Ako víťazi v kategórii hlas ľudu sme samozrejme na odovzdávanie cien pozvaní. Avšak, nakoľko sme nútení hradiť si cestu aj s ubytovaním z vlastného vrecka, touto cestou by sme chceli poprosiť o akúkoľvek pomoc,“ hovorí režisér Ondrej Martinkovič.

8 Film Project je medzinárodná súťaž krátkych filmov. Počas celého roka má súťažiaci možnosť vybrať si dva dni na realizáciu projektu. Po zaregistrovaní tímu začína plynúť časomiera 48 hodín – počas ktorej je potrebné napísať scenár, vytvoriť kostýmy a rekvizity, pripraviť scénu, natočiť a postrihať film, nazvučiť a nakolorovať ho. Pred spustením časomiery je povolené vytvoriť tím, zohnať hercov, vybrať si žáner. Po prihlásení sa do súťaže systém vygeneruje 3 veci, ktoré musia byť vo filme použité: postavu, rekvizitu a repliku.

„U nás to bola kameramanka Michelle Davis, nákupný košík a veta: I cannot see out of these things,“ priblížil detaily Martinkovič.

O súťaži sa dozvedeli dosť neskoro. Napokon, dva dni pred oficiálnou uzávierkou, dali dokopy tím piatich ľudí a rozhodli sa, že idú do toho. „Povedali sme si, že aj keby to nevyšlo, aspoň si môžeme povedať, že sme urobili pre to všetko, čo bolo v našich silách. Námet tvorili spoločne: Michaela Kučmová, Gabriel Horváth, Jakub Červeňák, Matej a Ondrej Martinkovičovci,“ dodal Martinkovič.

Za úspešný projekt vďačíme predovšetkým našim rodinám, ktoré majú s nami nekonečnú trpezlivosť a neustále podporujú naše talenty, kamarátom, ktorí nám pomáhali pri realizácií projektu a v neposlednom rade Jánovi Martinkovičovi za poskytnutie priestorov pri príprave a postprodukcii fil­mu.

Ako režisér dodal, do projektu sa zapojili dva slovenské tímy. Medzi 15 vybraných filmov vybrala porota aj komédiu Surprise, Partner od Filipa Moriaka.

Fotografie redakcii poskytol Ondrej Martinkovič

Missing memories: S týmto filmom smerujú východniari do Hollywoodu!
1
Galéria
Filmári z východného Slovenska: So svojou tvorbou až do Hollywoodu!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM