Alexandra Kolínská Rôzne

Táto mašina potiahne vagóny RegioJetu: Na východ bude jazdiť najmodernejšia lokomotíva v Európe!

Žlté vlaky už o pár dní začnú premávať aj na čisto slovenskej trase Košice - Bratislava. Spoločnosť RegioJet predstavila nový typ lokomotívy, ktorý bude ťahať vagóny aj práve na nej.

Ilustračný obrázok k článku Táto mašina potiahne vagóny RegioJetu: Na východ bude jazdiť najmodernejšia lokomotíva v Európe!
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť RegioJet oficiálne predstavila svoj najnovší prírastok do vlakovej flotily pod firemnými farbami – viacsystémovú lokomotívu Vectron od firmy Siemens. RegioJet sa stáva prvým vlakovým dopravcom v Európe, ktorý bude využívať tento typ lokomotívy pre pravidelnú osobnú dopravu.

„Tieto najmodernejšie lokomotívy v Európe budú jazdiť najprv na trase Praha – Ostrava. Od nového cestovného poriadku, čiže od 14. decembra, na našej novej trase Bratislava – Žilina – Košice,“ hovorí Radim Jančura, majiteľ spoločnosti Student Agency, do ktorej patrí aj RegioJet a dodáva: „Vybrali sme si lokomotívy Vectron, pretože splnili naše technické požiadavky, predovšetkým na zabezpečovacie zariadenie a viacsystémovosť.“

„Vectron môže ísť až 200 kilometrov za hodinu a dosahuje výkon 6,4 MW. Sila a univerzálnosť zaručuje zákazníkovi potrebnú rýchlosť i nasadenie v rôznych napäťových systémoch,“ upresňuje Roman Köksal, riaditeľ divízie Mobility spoločnosti Siemens.

Lokomotívy typu Vectron sú schválené v mnohých európskych krajinách vrátane Českej republiky a Slovenska. „Toto elektrické ťažné zariadenie sa pýši aj tým, že ako prvý na svete splnilo normy TSI pre interoperabilitu vysokorýchlostné železnice a vďaka svojej modulárnej konštrukcii je možné lokomotívu v budúcnosti ľahko doplniť pre prevádzku v ďalších krajinách,“ informuje stránka RegioJet.

Foto: RegioJet

Táto mašina potiahne vagóny RegioJetu na trase Košice - Bratislava
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM