Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Ťažba halloyzitu pri Michalovciach: Radnica volá po odbornej diskusii

Poslanci na čele s primátorom Viliamom Záhorčákom rozhodovali o ťažbe halloyzitu neďaleko Bielej hory. Prečítajte si, ako to dopadlo.

Ilustračný obrázok k článku Ťažba halloyzitu pri Michalovciach: Radnica volá po odbornej diskusii
Zdroj: TASR

Mesto Michalovce rozhodovalo počas zastupiteľstva o plánovanej ťažbe halloyzitu v susedstve pozemkov Bielej hory, ktoré chcú preklasifikovať ich vlastníci na stavebné. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

Ani zástupcovia petičného výboru, ani vlastníkov lesa Biela hora nie sú s rozhodnutím poslancov zvýhodnení, skonštatoval po rokovaní zastupiteľstva primátor Záhorčák. Vlastníci lesa sa chcú s mestom dohodnúť na budúcom využívaní územia.

„Je tu naďalej priestor, aby naozaj v rámci celej témy prebehla odborná diskusia so všetkými závermi," podotkol prvý muž Michaloviec. Kedy by mohlo zastupiteľstvo o zmenách územného plánu rokovať, zatiaľ nevedno.

Člen petičného výboru Matej Repel, dodal, že problematikou Bielej hory sa budú naďalej zaoberať, pretože zámer vlastníkov má byť predmetom obstarania doplnkov k územnému plánu. "Budeme sa k nim teda naďalej vyjadrovať,“ uviedol Matej Repel, člen petičného výboru.

„Netrúfam si povedať, či to bude o rok, alebo skôr, alebo neskôr. Pokiaľ bude zmena územného plánu pripravená, pokiaľ prejde celým procesom pripomienkovania právnických, fyzických osôb, dotknutých inštitúcií, organizácií, ale aj občanov a celý ten proces bude vyhodnotený, potom to dostanú poslanci opäť na rokovanie a vtedy sa budú môcť záväzne vyjadriť, či so zmenou územného plánu v danej lokalite, tak ako to navrhujú majitelia, budú súhlasiť, alebo nie,“ uzavrel Záhorčák.

Čo je halloyzit?

Halloyzit je minerál kaolinitovej skupiny. Môže sa vyskytovať v podobe celistvých, zemitých alebo ílovitých agregátov. Farba sa mení od bielej a bezfarebnej po žltkastú, červenkastú alebo modrastú. Minerály kaolinitovej skupiny bývajú priehľadné až priesvitné a vyznačujú sa perleťovým až matným alebo zemitým leskom. Halloyzit slúži na výrobu elektrokeramiky a stavebnej keramiky. Okrem Michaloviec sa vyskytuje aj pár kilometrov ďalej v Lúčkach a v okresoch Sobrance v Podhorodi a v Porube.

Čítajte tiež:

Biela hora na pretrase v michalovskom parlamente: Aktivisti zozbierali takmer 5000 podpisov za jej zachovanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM