Zuzana Ročeňová Samospráva

Tieto michalovské školy získali medzinárodný titul: Deti sa stali agentmi v službách Zeme!

Ktorékoľvek školské zariadenie sa ním pochváliť nemôže. Dve michalovské materské školy a jedna základná škola si prevzali medzinárodný certifikát Zelená škola a vlajku Eco-Schools. Zaradili sa tak medzi 118 škôl po celom Slovensku, ktoré sa týmto titulom pýšia.

Ilustračný obrázok k článku Tieto michalovské školy získali medzinárodný titul: Deti sa stali agentmi v službách Zeme!
Zdroj: Dnes24.sk

Certifikát oceňuje aktivity škôl v ochrane životného prostredia a aktívnej spolupráce celej školy a miestnej komunity. Zelená škola je najväčším environmentálnym programom na svete. Zapojených je doň cez 52–tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 278 škôl. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP).

Témy a aktivity ocenených škôl

Základná škola T.J. Moussona, Materská škola na ul. Školská 5 a Materská škola na ul. J.A. Komenského . Tieto tri školské zariadenia z nášho okresu, v posledných 2 rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov.

MŠ na ul. J.A. Komenského sa zapojila do projektu v roku 2009 a ako prioritnú tému si zvolila odpady. Aktivity boli nasmerované na celoplošné (rodičia, deti, verejnosť, učitelia) pôsobenie. ,,Podnikli sme exkurziu na skládku nášho mesta a na linku, ktorá recykluje odpad. Pripravili sme množstvo výrobkov a kreatívnych diel so zámerom, že aj s odpadu sa dá tvoriť. V školskej záhrade sme si vysadili bylinkové záhony zhotovili stromových škriatkov z prírodnín, kompostovisko, aby sme mohli spoznávať dary prírody, učiť sa ako nás príroda obdarúva a ako ju šetriť a správať sa ekologicky," uviedla riaditeľka MŠ na ul. J.A. Komenského Drahomíra Pastiríková.

Prvou materskou školou v meste Michalovce, ktorej sa podarilo získať tento titul už v roku 2011 bola MŠ na ul. Školská 5. Deti sa tam už dlhodobo metaforicky povedané stávajú agentmi v službách Zeme. ,,Tento rok sme vlastne po druhýkrát obhájili titul – teda sme už 5 rok oficiálne „zelení“. Boli sme zameraní na odpad – deti mali počas roka vytvorené ekohriadky, starali sa o čistotu dvora i okolia MŠ, triedili odpad, vytvárali darčeky z odpadového materiálu, získavali pre triedenie aj svojich rodičov. Každá trieda mala na starosti určitú časť školského dvora. Upravili sme záhony liečivých bylín, za aktívnej pomoci rodičov aj náručný chodník a okolie nášho jazierka, posadili nové stromčeky a okrasné kríky,“ objasnila riaditeľka MŠ Anka Berdáková.

Držiteľmi medzinárodného titulu Zelená škola je už 8 rok ZŠ T.J. Moussona, ktorá sa zapojila do programu od jeho začiatku.
,, Naša škola už plnila úlohy v oblasti odpad a zeleň. Na škole triedime odpad v triedach a na chodbách, snažíme sa o jeho minimalizáciu napr. nepoužívame plastové obaly na zošity, nerobíme okraje v zošitoch, organizujem burzy nepotrebných vecí pre žiakov, burzy výrobkov z odpadového materiálu, vyrobili sme si z odpadu koše na odpadky pri bráne školy a podobne. Na škole máme vybudovaný ekologický náučný chodník, ktorého súčasťou je jazierko, bylinná špirála, Artušov kruh, zachytávanie dažďovej vody do sudov a následne ňou polievame kvety v škole,“objasnila koordinátorka programu Lenka Paľová.

Robiť zmeny, ktoré je vidieť a cítiť

Program je výnimočný pestrým servisom a medzinárodnou metodikou „7 krokov“. Tá vedie pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. O problematike životného prostredia nestačí len získavať vedomosti.,, Projekt Zelená škola nás upozorňuje na problematiku životného prostredia, nabáda nás, že nestačí len získať vedomosti, ale že je zároveň nevyhnutné snažiť sa zmeniť naše konanie. Prínosom je participácia a tímová práca na tvorbe vízie školy, ktorá rešpektuje a chráni životné prostredie,“ uviedla riaditeľka MŠ na ul. J.A. Komenského Drahomíra Pastiríková.

Zelená škola je inšpiráciou, motiváciou a prostriedkom, ktorý pomáha prirodzene prenášať teoretické vedomosti o zodpovednom prístupe k nášmu životnému prostrediu do každodenného života. ,,Naším cieľom nie je len realizovanie projektu, ale vštepenie elementárnych poznatkov do detského mozgu zážitkovým učením, vlastnou skúsenosťou a vytváranie predstáv a následného konania a správania sa v každodennom živote človeka. . Chrániť našu Zem je istiť budúcnosť pre ďalšie generácie, ktoré tu prídu aj po nás. Zachovanie ľudstva a krásy prírody pre našu i ďalšie generácie – to je krédom všetkých našich aktivít“ objasnila riaditeľka MŠ na ul. Školská 5 Anka Berdáková.

V čom je Zelená škola prínosom?

,,Environmentálna výchova sa týmto spôsobom realizuje na škole ako jeden ucelený prvok. Presahuje všetky oblasti života školy a do aktivít sa zapájajú všetci – žiaci, učitelia, rodičia, nepedagogikí pracovníci a niekedy aj verejnosť blízkeho okolia. Uplatňuje medzipredmetové vzťahy, skrášľuje okolie školy a hlavne učí deti spolupracovať v tíme, žiť ekologicky, ekonomický, ale aj moderne,“ uviedla koordinátorka programu Lenka Paľová, ZŠ T.J.Moussona.

Projekt zelená škola
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM