Ondrej Petričko Rôzne

Tip na príjemný výlet: Pokochajte sa prírodou Dolného Zemplína a zároveň sa niečo naučte

Leto je v plnom prúde a k nemu neodmysliteľne patria výlety do prírody. Okrem turistických chodníkov a niekoľkých cyklotrás ponúka náš región aj náučné chodníky, na ktorých návštevníci spoja príjemné s užitočným. Užijú si krásy prírody a zároveň sa niečo naučia o atraktivitách Dolného Zemplína.

Ilustračný obrázok k článku Tip na príjemný výlet: Pokochajte sa prírodou Dolného Zemplína a zároveň sa niečo naučte
Zdroj: TASR

Náučné chodníky na Dolnom Zemplíne ponúkajú nielen prírodné krásy a zaujímavosti, ale aj technické pamiatky. Pozrite si naše tipy a strávte s celou rodinou krásne dni na náučných chodníkoch v blízkosti Michaloviec.

Náučný chodník Remetské Hámre – Morské oko

Nachádza sa v CHKO Vihorlat v okrese Sobrance. Vidieť tu môžete Morské oko (Veľké vihorlatské jazero), ktoré je najväčším jazerom Vihorlatu, vrchoviská, slatiny a rašeliniská. Zaujímavá je aj obec Remetské Hámre, ktorá je známa tradíciou drevorubačstva, pálením dreveného uhlia, baníctvom i železiarstvom.

Sprievodca náučným chodníkom:

  1. Remetské Hámre – Morské oko (panel 1–7)
  2. Morské oko – okruh (panel 1–4)
  3. Morské oko – Sninský kameň (panel 5–6)
  4. Sninský kameň – Sninské rybníky (panel 7–10)

Náučný chodník Morské oko – Sninský kameň – Sninské rybníky

Tiež sa nachádza v CHKO Vihorlat a zasahuje okresy Sobrance a Snina. Patrí tu jazero Morské oko a prírodná pamiatka Sninský kameň. Ide o eróznu trosku lávovového prúdu, zároveň je to významná botanická lokalita, kde sa vyskytuje telekia ozdobná – živý symbol Vihorlatu.

Sprievodca náučným chodníkom:

  1. Remetské Hámre – Morské oko (panel 1–7)
  2. Morské oko – okruh (panel 1–4)
  3. Morské oko – Sninský kameň (panel 5–6)
  4. Sninský kameň – Sninské rybníky (panel 7–10)

Lesnícky náučný chodník

Ide o nenáročný chodník v CHKO Vihorlat v okrese Sobrance. Začína na Sninskom kameni a končí na náučnom chodníku okolo Morského oka. Jednotlivé zastavenia postupne ponúkajú rôzne informácie a zaujímavosti.

Môžete tu spoznať Milier – maketu míle na pálenie dreveného uhlia, oddychové zariadenia, škodcov lesných drevín na území Vihorlatských lesov, poľovníctvo a poľovnícke zariadenia, snehovú jamu, geológiu a prírodné pomery, lesnú železničku, priestorové rozdelenie lesa a „výberkový“ les.

Náučný chodník Vtáčím rajom pri Iňačovciach a Sennom

Tento zaujímavý náučný chodník sa nachádza v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky. Ide o územie európskeho významu, ktoré sa nachádza na území okresov Michalovce a Sobrance. Je to najväčšia sústava rybníkov na Slovensku, kde sú zachovalé vlhké a mokré lúky.

Náučný chodník, ktorého prejdenie trvá 3 až 5 hodín predstavuje históriu obce Iňačovce, veľkú mapu územia, zrekonštruovanú váhadlovú studňu, históriu pastierstva v kraji, druhy vtáctva v lokalite, históriu rybárstva v kraji, prínos veľkých lúk pre prírodu a ľudí a historický kaštieľ v Sennom. Nechýbajú vyhliadkové veže, odkiaľ sa dá pozorovať vtáctvo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM