Zuzana Ročeňová Kultúra

Tip na voľné chvíle: Privítajte prázdniny veľkolepo s historickým festivalom

A je to tu! Už o pár dní všetky deti opustia školské lavice a prázdniny sa môžu začať. Privítajte ich naozaj ako sa patrí a zájdite do múzea na historický festival Život na Veľkej Morave. S hrami, sokoliarmi a lukostrelcami.

Ilustračný obrázok k článku Tip na voľné chvíle: Privítajte prázdniny veľkolepo s historickým festivalom
Zdroj: Dnes24.sk

Historický festival oživí záhrady Zemplínskeho múzea v Michalovciach už túto sobotu 28. júna 2014.

Jedlá s tisícročnou receptúrou

Podujatie sa začne o 14. hodine staroslovienskou liturgiou v priestoroch najstaršej cirkevnej stavby – rotundy. So životom bežného Slovana sa návštevníci zoznámia pri prehliadke obydlia našich predkov – polozemnici. Meče, sekery a bojovníci nenechajú chladného žiadneho chlapca i chlapa. Slovanské šperky zas oslnia každú ženu. Odvážni gurmáni ochutnajú jedlá s tisícročnou receptúrou.

Program spestria o 15. a 17. hodine hrané scénky v podaní dobových spolkov SATYROS a KUMÁNI z Nitry. Ukážky remesiel zaručujú pohľad do každodenného života Slovanov. Keďže život nebol len o práci a drine, pripravená je aj slovanská zábava v podobe stredovekého hostinca a hudby. Deti sa zahrajú pri slovanských hrách a na interaktívnej výstave Veľkomoravské dobrodružstvo z Bratislavy.

Festivalový program

13:00 hod. omša v rotunde, staroslovienska liturgia.

14:00 – 18:00 hod. ukážky remesiel a život na hradisku, dobové remeslá, vojenský tábor, slovanské jedlá a hostinec, stredoveká tržnica, lukostreľba, súboje bojovníkov, ukážky sokoliarstva, viera Slovanov, hry pre deti a interaktívna výstava Veľkej Moravy.

15:00 – 17:00 hod. prepad Slovanov staromaďarskými nájazdníkmi (dobové spolky Sytykos a Kumáni.

18:00 hod. koncert rockovej kapely Trixon.

Foto: ilustračné

Zdroj: Zemplínske múzeum Michalovce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM