Rôzne

Tip na výlet: Spoznajte čaro najvýchodnejších obcí Slovenska na vlastnej koži

Projekt Objavte Poloniny ponúka zážitkové spoznávanie okrajového regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Spoznajte čaro najvýchodnejších obcí Slovenska na vlastnej koži
Zdroj: objavtepoloniny.sk

Objavovať kraj Rusínov môžete od piatka do nedele (21. – 23. augusta) v siedmich obciach Uličskej doliny.

Za projektom stojí občianske združenie Take naše. Ako uviedla Eva Kocanová, prostredníctvom zážitkov, nezriedka sprostredkovaných priamo v domácnostiach miestnych, chcú organizátori záujemcom predstaviť Poloniny bližšie.

Spomedzi približne 20 zážitkov, ktorých sprostredkovanie projekt umožní, je podľa Kocanovej jedným z najatraktív­nejších nočné pozorovanie hviezd za obcou Runina.

„Je to pravdepodobne najtmavšie miesto v Poloninách a možno i na celom Slovensku,“ vysvetlila s tým, že piatkové a sobotné pozorovanie záujemcovia absolvujú za asistencie astronómov.

O tom, že nočná obloha v Poloninách je pre turistov lákadlom, svedčí podľa jej slov najväčší počet predaných vstupeniek na tento zážitok. Návštevníkom projektu tiež Kocanová odporúča absolvovať komentované prehliadky pralesa zamerané na spoznávanie prírody alebo histórie.

Naučíte sa vyrábať pirohy

Samostatnou kapitolou sú podľa Kocanovej aj remeselnícke a gastro zážitky, ktoré budú „lektori“ ponúkať priamo vo svojich domovoch.

„Je to intímnejšie prepojenie medzi návštevníkmi a poskytovateľom. Ľudia tam nemôžu prísť len s tým, že ‚sme si to zaplatili, tak nás bavte‘, ale musia vydať aj niečo zo seba,“ priblížila.

Spomedzi zážitkov si môžete vybrať varenie trených a tatarčaných pirohov, pečenie chleba, výroba prírodnej kozmetiky, keramiky, drevených píšťal či starostlivosť o statok na gazdovstve.

Okrem toho sa bude dať počas víkendu v Poloninách naučiť písať ikony či voskom vytvoriť obraz na skle. Poskytovateľmi jednotlivých zážitkov sú samotní miestni obyvatelia.

„Sú to ľudia, ktorých sme priamo oslovili, lebo sme vedeli, že niečo vyrábajú. Niektorí sú takí, že sme ich museli hľadať, aby nám vedeli sprostredkovať nami vymyslený zážitok,“ ozrejmila Kocanová.

Miestni majú čo ukázať

Aj keď prvotnou motiváciou k zrealizovaniu projektu bolo zviditeľniť región a miestne rusínske obyvateľstvo, nemenej dôležitým aspektom je poskytnúť domácemu obyvateľstvu priestor na sebarealizáciu.

„Pre mňa osobne bolo oveľa dôležitejšie ukázať miestnym ľuďom, že dokážu veci, ktoré sú dostatočne zaujímavé a atraktívne na to, aby za nimi prišli turisti a aby sa naučili, že môžu aj v malom začať podnikať v cestovnom ruchu,“ doplnila.

O tom, že tento potenciál v Poloninách je svedčia podľa nej ohlasy ľudí, ktorí niektoré zo zážitkov okúsili počas skúšobného režimu. Kocanová verí, že ak sa projekt uchytí, do Polonín už turisti nebudú chodiť len na jednu noc, ale budú v nich hľadať i „niečo viac“.

Všetky informácie o projekte nájdete na stránke www.objavtepoloniny.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM