Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Tisíce pútnikov mieria k Šírave: Klokočovský odpust očakáva okolo 25 000 ľudí

Najvýznamnejšie pútnické miesto gréckokatolíkov na Zemplíne, ktorým je Klokočov pri Michalovciach, ožije počas víkendu tradičnou odpustovou slávnosťou. Obecný chrám je cieľom pútnikov zo širokého okolia už vyše tri storočia.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce pútnikov mieria k Šírave: Klokočovský odpust očakáva okolo 25 000  ľudí
Zdroj: TASR

Vo farnosti Klokočov sa na celoeparchiálnej odpustovej slávnosti zídu v sobotu a v nedeľu tisícky veriacich. Tak ako po iné roky prídu pozdraviť Bohorodičku na ikone, ktorá svojimi slzami v 17. storočí odradila od plienenia obce a kostola kuruckých vojakov. Odpust sa začína v sobotu o 16. hodine deviatou hodinkou a malou večierňou.

Obec Klokočov sa stala obľúbeným a navštevovaným pútnickým miestom vďaka ikone Presvätej Bohorodičky, ktorá mala v miestnom chráme v roku 1670 zázračne roniť slzy nad útrapami zemplínskeho ľudu počas vtedajších vojen.

Exarchátna odpustová slávnosť sa uskutoční na mariánskom pútnickom mieste. Patrí medzi najväčší odpust v Košickej eparchii. Sobotný večer bude tradične ladený pre mládež a slávnosť vyvrcholí archijerejskou božskou liturgiou. Odpustovej slávnosti sa zúčastňuje okolo 25 000 pútnikov. Náboženský turizmus na dolnom Zemplíne má rastúci trend a dobré podmienky – pútnické miesto v Klokočove patrí medzi najvýznamnejšie stretnutia veriacich v regióne už niekoľko storočí.

Foto: Ilustračné

Čítajte tiež:

Ako si najlepšie užiť víkend? TOP podujatia v Michalovciach a okolí

Klokočovský odpust
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM