Veronika Ondo-Cholewová Správy

TRI logistické centrá na Zemplíne pomáhajú ukrajinským utečencom: Čo je úlohou nášho mesta?

Metropola Zemplína avizovala v blízkosti športovej haly postaviť vyhrievané stany.

Ilustračný obrázok k článku TRI logistické centrá na Zemplíne pomáhajú ukrajinským utečencom: Čo je úlohou nášho mesta?
Zdroj: TASR/AP

Okresné mestá Michalovce, Sobrance a Vranov nad Topľou sú od utorka (1. 3.) logistickými centrami humanitárnej pomoci pre vojnových utečencov z Ukrajiny.

Pridelenie úloh pre jednotlivé centrá v rámci spektra aktivít, ktoré prihraničné samosprávy realizujú od vypuknutia krízovej situácie na Ukrajine, vzišlo z iniciatívy Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Pre TASR to potvrdil ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Čo majú na starosti Michalovce?

Ako vyplýva z manuálu pre členské samosprávy ZMOS-u, v Sobranciach riešia operatívnu koordináciu v kontaktných miestach prihraničných oblastí. Úlohou strediska, ktorým je tamojší mestský úrad, je monitoring situácie na hraničných priechodoch, nahlasovanie potrieb pomoci zo strany samospráv v prihraničných oblastiach, zabezpečenie ubytovania a vysielanie koordinátorov z radov občanov ukrajinskej národnosti žijúcich na Slovensku a koordinácia so zložkami ministerstva vnútra, finančnej správy a Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Mesto Michalovce má na starosti koordináciu ubytovania, umiestňovania a prevozu prichádzajúcich vojnových utečencov.

„Vytvorilo sa centrum prvého kontaktu, nachádza sa v mestskej športovej hale na Športovej ulici, je otvorené od 1. marca a funguje 24/7,“ priblížila vedúca oddelenia komunikácie, marketingu a kultúry michalovského mestského úradu Mária Stričková. Chod centra podľa jej slov aktuálne zabezpečujú zamestnanci mesta striedajúci sa v dvoch pracovných zmenách.

Vyhrievacie strany pre utečencov

„Ich úlohou je registrovať prichádzajúcich ukrajinských obyvateľov a poskytnúť im informácie, ktoré potrebujú, či už v súvislosti s pobytom v Michalovciach alebo s možnosťami cestovania do iných miest,“ ozrejmila s tým, že mesto zároveň komunikuje s miestnym okresným úradom o možnosti zriadenia registračného centra pre ľudí prichádzajúcich s Ukrajiny, do ktorého by boli zapojení aj zamestnanci cudzineckej polície.

Samospráva avizovala v blízkosti športovej haly postaviť v stredu aj dva vyhrievané stany, v nasledujúcich dňoch majú pribudnúť ďalšie.

Na organizáciu finančnej a humanitárnej pomoci a tiež pre evidenciu dobrovoľníkov zriadilo mesto na svojej webstránke podstránku Pomoc Ukrajine.

Zo Zemplína

Vranov

Hornozemplínske okresné mesto Vranov nad Topľou má fungovať ako sústreďovacie a logistické stredisko pre dopravné prostriedky hromadnej prepravy tovaru s materiálnou pomocou.

Podľa slov hovorkyne mestského úradu Evy Fedorňákovej sa toto stredisko nachádza v priestoroch mestského priemyselného parku Ferovo. Mesto tu zabezpečí zázemie pre vodičov dopravných prostriedkov, realizovať sa tu má aj colná kontrola humanitárnej pomoci pred jej odchodom na Ukrajinu.

Z Ukrajiny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM