Krimi

Tunely pod východnou hranicou hľadajú radarom, akým sa skúmal Mars!

Podobný radar, ktorý bol pôvodne vyvinutý v deväťdesiatych rokoch pre výskum Marsu, používajú slovenskí policajti strážiaci hranicu s Ukrajinou.

Ilustračný obrázok k článku Tunely pod východnou hranicou hľadajú radarom, akým sa skúmal Mars!
Zdroj: TASR

Vo výbave ho majú od roku 2012, kedy bol odhalený pašerácky tunel, ktorý viedol medzi slovenskými obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu.

„Upravujeme na naše podmienky technológie, ktoré pôvodne slúžili na iné účely,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa neho systém prezentovali aj na hranici USA s Mexikom.

Georadar LOZA–EN dokáže bežne merať do dvestometrovej hĺbky. To však neplatí pre podložie na východnej hranici. „Tu sú hlinité spraše, takže meria do hĺbky asi 50 metrov,“ uviedol Radovan Telehanič z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Po odhalení tunela na pašovanie cigariet pred dvoma rokmi nasledovala kontrola viacerých miest na hranici. „Sú určité strategické body, kde sa to preskúmavalo. Tieto body následne vyhodnocujeme,“ vysvetlil. Odvtedy nový tunel neobjavili.

Projektový manažér technickej ochrany hranice Peter Šimko tvrdí, že dnes by už vedeli o budovaní nového tunela skôr, ako by dosiahol hranicu. Policajti totiž podľa neho majú zariadenie, ktorého podstatou je optický kábel zakopaný v zemi a vďaka nemu, počujú, čo sa deje na hranici. „Funguje na princípe ako akustický detektor, teda veľmi citlivý mikrofón,“ priblížil.

Systém je podľa neho vyvinutý tak, aby zachytil minimálne ľudskú schôdzu a čokoľvek hlasnejšie, vrátane zvuku prelietajúceho ultraľahkého lietadla. „Pôvodne bol tento systém určený na kontrolu a ochranu priemyselných stavieb, napríklad ropovodov a plynovodov,“ uzavrel Šimko.

foto: odhalený tunel z roku 2012 medzi obcami Vyšné a Nižné Nemecké vedúci priamo do Užhorodu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM